Για σχεδόν μία ώρα συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, ο οποίος έδωσε σειρά διευκρινίσεων για το περιεχόμενο της συζήτησης.
Κατά τον ίδιο, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε στον Τραμπ ότι η Μόσχα «δεν θα υποχωρήσει» από τους στρατηγικούς στόχους της στην Ουκρανία. Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία επιδιώκει τη συνέχιση των επιχειρήσεών της, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία ή συμβιβασμό.
Κατά την ίδια πηγή, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην άρση των «βαθύτερων αιτιών» της σύγκρουσης, όπως τις ορίζει το Κρεμλίνο, διατηρώντας το πλαίσιο των απαιτήσεών της αμετάβλητο.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ επανέφερε το ζήτημα της επίτευξης μιας «ταχείας παύσης» των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η συνομιλία χαρακτηρίστηκε «ευρείας θεματολογίας», με ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, χωρίς να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο πλάνο για κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Ο Ουσακόφ διευκρίνισε επίσης ότι δεν συζητήθηκε το επίμαχο θέμα της διακοπής ορισμένων αποστολών αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία, το οποίο έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία και επικρίσεις. Ο Τραμπ δεν έθεσε επισήμως το θέμα στη συζήτηση.
Αντιθέτως, έγινε εκτενής αναφορά στη Μέση Ανατολή και το Ιράν, σε μια χρονική στιγμή όπου η Ουάσιγκτον έχει επιδοθεί σε συντονισμένες ενέργειες για την επανεκκίνηση διαλόγου με την Τεχεράνη.
Πρόκειται για την 6η -γνωστή- τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η προηγούμενη συνομιλία Τραμπ–Πούτιν είχε γίνει στις 14 Ιουνίου.
Συνομιλία με Ζελένσκι
Σύμφωνα με ουκρανική πηγή που επικαλείται το Reuters, ο Τραμπ είναι πιθανό να συνομιλήσει τηλεφωνικά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζελένσκι αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αιφνιδιαστικής διακοπής βασικών παραδόσεων αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία, μεταξύ αυτών και πυραύλων Patriot, λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων.
Η ημερομηνία της επικοινωνίας παραμένει υπό διαμόρφωση. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο σχετικά με την επικείμενη συνομιλία με τον Ζελένσκι.
Όπως είχαν μεταδώσει διεθνή ΜΜΕ την Τετάρτη, η απόφαση του Πενταγώνου για πάγωμα ορισμένων αποστολών οπλικών συστημάτων οδήγησε την Ουκρανία να καλέσει τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας αποδυναμώνει την αμυντική ικανότητα της χώρας απέναντι στις εντατικοποιούμενες ρωσικές επιθέσεις.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια συνάντηση ηγετών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Επανέλαβε δε τη βούληση της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώπιον ερωτήσεων για τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών —με σαφή αναφορά στην Ουγγαρία— που μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή πορεία του Κιέβου.
«Από την πλευρά μας, κάνουμε το καλύτερο δυνατό εν μέσω πολέμου, πραγματικά», ανέφερε, παραδεχόμενος ότι το ζήτημα της ασφάλειας καθιστά δύσκολη την πρόοδο με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσε η ουκρανική κυβέρνηση. Τόνισε ωστόσο χωρίς περιστροφές: «Θέλουμε να προχωρήσουμε, να γίνουμε μέλος της Ε.Ε.»
Σε εκείνο το σημείο φάνηκε να σκέφτεται για λίγο αν θα επεκταθεί περισσότερο, αλλά έκανε παύση, χαρακτηρίζοντας το θέμα «ευαίσθητο» και περιορίστηκε να προσθέσει: «Θα τα καταφέρουμε».
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν επανέλαβε την υποστήριξή της στην ένταξη της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η μεγάλη πλειονότητα» των κρατών-μελών είναι υπέρ. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε πως «είναι λίγο νωρίς» για να συζητηθούν συγκεκριμένα επόμενα βήματα.