«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς “πρωταθλητές”, κάτι που θα προκύψει από την υιοθέτηση κοινής βιομηχανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ολοένα και περισσότερους τομείς», επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist με τίτλο «29th Annual Government Roundtable – Walking steadily across a tightrope of uncertainty».
«Θέλουμε οι ούριοι άνεμοι στην ευρωπαϊκή οικονομία να προέρχονται από την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Πρέπει να αφαιρέσουμε τα εμπόδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ταυτόχρονα με την άρση των εμποδίων σε εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης. «Αν σκεφτούμε στρατηγικά, όπως προτείνουν οι εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα, θα είχαμε βγει όλοι κερδισμένοι».
Ισχυρότερη από ποτέ η ελληνική οικονομία
Σε πολλά σημεία η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και αυτό αποτυπώνεται πλήρως στους αριθμούς. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας είναι 4,8% του ΑΕΠ, το συνολικό πλεόνασμα είναι 1,3%. Είμαστε μία από τις έξι χώρες της ΕΕ που έχουν πλεονάσματα. Αναπτυσσόμαστε με ρυθμό 2,3%, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ανεργία μειώνεται κάθε μήνα. Το ζήτημα της φοροδιαφυγής, που ήταν το κύριο πρόβλημα πριν 10 χρόνια, σήμερα είναι ένα δημοσιονομικό επίτευγμα.
Δέκα χρόνια από την επιβολή των capital controls και το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2015, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θετικούς ανέμους για να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις.
«Θα έλεγα λοιπόν πως συνολικά έχουμε μια ιστορία δημοσιονομικής σταθερότητας και παράλληλα μια επιτυχία, την παράλληλη πρόοδο στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού».
Συναλλαγή με στρατηγικό χαρακτήρα η πρόταση Εuronext
Συμβολική για την ελληνική οικονομία θεωρείται η πρόταση της Euronext για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Πρόκειται φυσικά για ιδιωτική συναλλαγή, αλλά έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Δείχνει τη δυναμική και τη δύναμη της οικονομίας σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον με προκλήσεις, και γι’ αυτό το θεωρούμε ψήφο εμπιστοσύνης.
Στρατηγική για τα επόμενα χρόνια
Η κυβέρνηση έχει δυνατότητες αλλά και προκλήσεις τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.
Η κλιματική αλλαγή είναι πρόκληση. Τη βλέπουμε κάθε καλοκαίρι και κάθε χειμώνα. Έχουμε μπροστά μας επίσης μία σημαντική πρόκληση βελτίωσης παραγωγικότητας – πρέπει να βελτιωθούμε και δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη στον βαθμό που θα θέλαμε.
«Πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί και συγκεκριμένοι όσον αφορά την άρση των εμποδίων». Έχουμε πολύ συγκεκριμένη στρατηγική: έχουμε την πλατφόρμα ΜΙΤΟΣ (mitos.gov.gr), όπου έχουμε κωδικοποιήσει όλες τις εξωτερικές υπηρεσίες που παρέχει το κράτος σε πολίτες και επιχειρήσεις – με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους, το μέσο χρονικό διάστημα, το μέσο κόστος και τα βήματα κάθε διαδικασίας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση.
«Αυτή είναι η στρατηγική για τα επόμενα χρόνια: να απλοποιήσουμε τις υπηρεσίες όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και δυναμική ανάπτυξης, και παράλληλα να αφαιρέσουμε εμπόδια και να προσελκύσουμε επενδυτές».
Ιδιωτικοποιήσεις και εξωστρέφεια
Θέλουμε να ενισχύσουμε τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική αγορά. Το Υπερταμείο μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις, περισσότερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά μαζί μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Επενδύσεις, εξαγωγές και Ταμείο Ανάκαμψης
«Είμαστε στα μισά της πορείας για την αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου». Το 2019 που αναλάβαμε, το ποσοστό των επενδύσεων προς το ΑΕΠ ήταν 11% έναντι μέσου όρου 21% στην ΕΕ. Σήμερα είμαστε στο 15,3%, άρα βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής και προχωράμε.
Πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σε αντίθεση με παραδοσιακές μορφές χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Ανάκαμψης διαφοροποιείται στο ότι απαιτεί αντιστοίχιση της χρηματοδότησης με μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου – ένα ζήτημα που εκκρεμεί από την εποχή του Όθωνα, και η παρούσα κυβέρνηση το ολοκληρώνει, ή ο ψηφιακός φάκελος ασθενών.
Όλα αυτά έχουν ένα διαρκές πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τα επόμενα χρόνια.