Περισσότερες από 5,7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα από τους φορολογούμενους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα 12 ημερών που απομένει θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 1.000.000 δηλώσεις από μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες. Ουσιαστικά, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιουλίου, θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 83.000 δηλώσεις ημερησίως.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο είτε έχουν επιστροφή φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2024.
Ειδικότερα:
- Το 44,07% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 5,68 εκατ. δηλώσεων περισσότερες από 2.5 εκατ. είναι μηδενικές.
- Για το 22,55% των φορολογουμένων ή 1.281.875 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 361 ευρώ.
- Το 33,38% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1,9 εκατ. δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.891 ευρώ.
Από τα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και γενικά όσοι υποχρεούνται στη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 ολοκληρώνουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων τους. Ήδη έχουν υποβληθεί 1,1 εκατ. έντυπα Ε3. Υπενθυμίζεται ότι για τους επαγγελματίες ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με τεκμαρτό τρόπο. Όσοι δεν συμφωνούν το ποσό που τους έχουν καταλογίσει η ΑΑΔΕ μπορούν να το αμφισβητήσουν.
Σημειώνεται ότι όσοι αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει να αποκαλύψουν στοιχεία που αφορούν τους συζύγους, μέρη συμφώνου συμβίωσης και τα προστατευόμενα μέλη, στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες αν διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες, αλλά και εάν ταξίδεψαν στο εξωτερικό και τα έξοδα για ρεύμα, νερό, σταθερό και κινητό τηλέφωνο.
Σημειώνεται ότι όσοι επαγγελματίες δεν συμφωνούν με τη διαδικασία φορολόγησης τους πρέπει να δηλώσουν στην εμπρόθεσμη δήλωσή τους ότι επιθυμούν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).
Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.
Εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος επιλέξει τη διενέργεια ελέγχου, ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης:
Να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.