Της Ειρήνης Παπουτσή
Ενάμιση χρόνο μετά το πέρασμα του Daniel η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει την προσπάθεια για την αποκατάσταση των καταστροφικών συνεπειών του, με τη LarissaPress να επιλέγει να συνομιλήσει σχετικά με έναν άνθρωπο με σημαντική παρουσία στα κοινά, την αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λάρισας, Μαρία Γαλλιού, επιχειρώντας μια αποτίμηση του έργου της Περιφέρειας μα και της εικόνας της Θεσσαλίας, που προσπαθεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της μετά τις πλημμύρες, αλλά και τις ζωονόσους που έπληξαν τον πρωτογενή τομέα της.
«Αποκαθιστούμε τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προτάσσοντας ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης που θα συνδέει άρρηκτα την πολιτική με την κοινωνική προστασία», διαμηνύει όπου σταθεί και όπου βρεθεί η κ. Γαλλιού, ενώ η συνεχής παρουσία της στο πεδίο δεν περνά απαρατήρητη.
Η δύσκολη συγκυρία που εξακολουθεί να ταλανίζει τη Θεσσαλία λοιπόν, μα και τα «πυρά» Αγοραστού που δέχεται εσχάτως η περιφερειακή αρχή Κουρέτα, όπως και η προσωπική της στόχευση τέθηκαν στην κουβέντα μας, με την ίδια να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έγινε ένα πολυδύναμο εργαστήριο ανάπτυξης».
Η νέα περιφερειακή αρχή ανέλαβε σε μια δύσκολη συγκυρία για τη Θεσσαλία. Τα έργα αποκατάστασης μετά τις πλημμύρες, όπως και οι ζωονόσοι, ταλανίζουν την ΠΕ Λάρισας όπως και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Ποιο το έργο που συντελείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ποια η προοπτική του;
«Όταν ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας η περιφερειακή αρχή του Δημήτρη Κουρέτα, της οποίας είμαι μέλος, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν «Αρμαγεδδώνα», τον οποίο βίωναν οι πολίτες σε όλους τους Νομούς.
Χωρίς να αμφισβητώ ή να απομειώνω το έργο κανενός, δεν μπορώ να μην επισημάνω πως κανένας σε όλη τη χώρα, δεν βρέθηκε ποτέ μπροστά στην ευθύνη να βγάλει στην επιφάνεια μια ολόκληρη Περιφέρεια βυθισμένη στις λάσπες, να ανοίξει δρόμους, να καθαρίσει ποτάμια και ταυτόχρονα να υλοποιεί και πολύπλευρο έργο στην παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, που δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να μπει σε αναμονή. Η ζωή των ανθρώπων, η αποκατάσταση των περιουσίων τους, των κτημάτων τους, της παραγωγής τους εννοείται πως ήταν σε πρώτη προτεραιότητα και δεν ξέρω αν τα καταφέραμε καλά , αλλά ξέρω πως καταφέραμε σε λιγότερο από δύο χρόνια να είμαστε πρότυπο σε όλη την χώρα. Η Θεσσαλία όχι μόνο “σήκωσε το κεφάλι της” αλλά έγινε παράδειγμα ευρωπαϊκό.
Επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας στην προώθηση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιης πολιτικής και δεν υποτιμήθηκε ποτέ κανένα αίτημα και καμία ανάγκη των πολιτών. Μείναμε σταθερά προσανατολισμένοι στις αποφάσεις μας για βιώσιμες υποδομές, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προστασία των φυσικών πόρων, χωρίς εκπτώσεις και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη.
Εννοείται πως οι δυσκολίες είναι τεράστιες, παλεύουμε καθημερινά για την εξασφάλιση κονδυλίων – όχι μόνο για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά αλλά σημαντικά για την ζωή των πολιτών έργα – και η κοινωνία των πολιτών βλέπω ότι μας εμπιστεύεται. Ξέρει ο κάθε πολίτης πως όλοι είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής του πόρτας, πως κανένα πρόβλημα δε θα υποβαθμιστεί. Άλλωστε, το χτίσιμο της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του θεσμού της Περιφέρειας και των πολιτών της είναι το μεγάλο στοίχημα που κερδίζεται και οικοδομείται μέρα με τη μέρα.
Εμείς λειτουργούμε σαν ένα πολυδύναμο εργαστήριο ανάπτυξης και αυτή η εγγύτητα που έχουμε με την καθημερινότητα και η σχέση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, είναι και ο δρόμος που δείχνει παρόν και μέλλον.
Ο δικός μας σχεδιασμός για την Θεσσαλία του 2030 περιγράφει μια Περιφέρεια δυναμική, ασφαλή και ευφυή. Δημιουργική, με ξεχωριστή ταυτότητα και αυτοπεποίθηση, που επενδύει σε έργα, επιχειρήσεις, στην υγεία, στην έρευνα και ιδίως επενδύει στους ανθρώπους της, που ζουν και παράγουν στον τόπο μας.
Στην επισήμανσή σας πως μπορούμε να τα καταφέρουμε όταν τα προβλήματα γιγαντώνονται, όπως συμβαίνει με την ευλογιά, θα σημειώσω πως και σε αυτό το επίπεδο όλο το βάρος έχει δοθεί στην συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και των ίδιων των κτηνοτρόφων. Η ευλογιά είναι χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο και η Λάρισα με τη Μαγνησία βρίσκονται σε κρίση, που θα ξεπεράσουμε εάν όλοι αποδεχθούν πως η συνθήκη απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα λόγων και έργων».
Πώς θα σχολιάζατε τις «επιθέσεις» και τα πυρά που δέχεται το τελευταίο διάστημα η περιφερειακή αρχή Κουρέτα από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης και του πρώην Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού;
«Σέβομαι τον κ. Αγοραστό και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής του. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, μπορεί εμείς να θέσαμε διαφορετικές προτεραιότητες για τη Θεσσαλία, να αξιολογήσαμε διαφορετικά ανάγκες και προτεραιότητες, αλλά αλίμονο εάν θεωρούσα πως έχω απέναντι “αντιπάλους”. Δε θα κρίνω λοιπόν το πώς χειρίζεται ο κ. Αγοραστός την υστεροφημία του ή τον τρόπο που αποφάσισε να διαχειριστεί την υπεράσπιση της πολύχρονης θητείας του. Το μόνο που έχω να επισημάνω είναι πως εμείς είμαστε δικαιωμένοι από τις επιλογές μας και μοχθούμε καθημερινώς να δικαιώσουμε τους πολίτες, στους οποίους και αναφερόμαστε και αυτό έχει μόνο σημασία».
Αναλαμβάνοντας θέση ευθύνης ως αντιπεριφερειάρχης ποια η κύρια προσωπική σας στόχευση και κατά πόσο επιτεύχθηκε;
«Σας απαντώ ευθέως ότι απέναντι βλέπω μόνο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και αυτό καλούμαστε να υπηρετήσουμε καθημερινά. Το κάνω με τη ψυχή μου, αγόγγυστα. Είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο του χτισίματος μιας ανθεκτικότερης, βιωσιμότερης και ελκυστικότερης Θεσσαλίας που θα παρέχει εχέγγυα ασφαλούς διαβίωσης. Δεν αρκεί ένας τόπος να είναι ευλογημένος, πρέπει να συνενώνουμε συνεχώς δυνάμεις προς αυτόν τον σκοπό με όρους μέλλοντος», καταλήγει η Μαρία Γαλλιού.