Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι εταίροι του έργου «Κασθαναία» ανακοινώνουν την επιτυχή διεξαγωγή της Εκδήλωσης Διάχυσης Αποτελεσμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γαιόπολις, Λάρισα).
Η εκδήλωση σηματοδότησε την ολοκλήρωση ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος που συνδυάζει εξειδικευμένη έρευνα, οικολογική καινοτομία και αγροτική ανάπτυξη για την προώθηση των ελληνικώνπροϊόντων με βάση το κάστανο.
Κύρια Σημεία της Εκδήλωσης
- Παρουσίαση των καινοτόμων προϊόντων (καστανάλευρο και μπισκότο) που αναπτύχθηκαν με αξιοποίηση μικρών καστανών, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Συζητήσεις για τη στρατηγική εμπορικής αξιοποίησης του μπισκότου.
- Επιστημονικές ομιλίες που υπογράμμισαν τη σημασία του έργου για:
- Την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών και τη στήριξη νέων στις ορεινές περιοχές.
- Την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού και ανθεκτικού γεωργικού τομέα.
Κοινοπραξία
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή των εταίρων του έργου «Κασθαναία».
– Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής, Μάρκετινγκ, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΕΔΟΜΚΕ)
– Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΧΒΤΤ)
– Οργάνωση παραγωγών αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγής εμπορίας – μεταποίησης φρούτων και κάστανων Μελίβοιας “Η ΑΘΑΝΑΤΗ”
– Αγροτικός Συνεταιρισμός Ποταμιάς – Σκήτης
– Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων
– Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρίτσας – Στομίου
– Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας
– Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.
Επιστημονική υποστήριξη προσέφεραν οι:
– Καραγκούνη Γλυκερία – Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (Επιστημονικά Υπεύθυνη)
– Μαλισσιόβα Ελένη – Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής
– Μανούρας Αθανάσιος – Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Περισσότερες πληροφορίες: https://kasthanaia.fwsd.uth.gr/project.html