Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα, Τρίτη (27/5) για συζήτηση και ψήφιση, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, αφού ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Υπέρ του τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, επιφυλάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και τη «Νίκη» που καταψήφισαν.
Κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεδωρικάκος, αναφέρθηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
«Πολύ κάτω από τις εισαγωγές οι εξαγωγές»
«Ναι μεν οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά συνεχίζουν να είναι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τις εισαγωγές και το σχετικό έλλειμμα βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν όταν η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη. Πρέπει να αποτελέσει κοινό στόχο η μείωση αυτού του ελλείμματος, προτού ξαναβρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις» δήλωσε ο υπουργός.
«Η στρατηγική για έναν παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, έχει βασικό χαρακτηριστικό την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας και την ένταξη των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στο οικονομικό γίγνεσθαι, προκειμένου να υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» σχολίασε μεταξύ άλλων.
Τι προβλέπει
Ο Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει επενδυτικά καθεστώτα συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2026, με προτεραιότητα στη μεταποίηση, τις μεγάλες επενδύσεις, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τις παραμεθόριες και οικονομικά ασθενέστερες περιοχές της χώρας, όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Συνολικά, θεσπίζονται 12 καθεστώτα ενίσχυσης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σύγχρονων και περιφερειακά στοχευμένων επενδυτικών σχεδίων – από τις τεχνολογίες αιχμής μέχρι την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αλυσίδες αξίας.