Της Εύας Καλογήρου
Με τους καλύτερους οιωνούς τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ξεκίνησε η συγκομιδή σκόρδων στον Πλατύκαμπο.
«Όλα εξελίσσονται κανονικά καθώς οι συνθήκες φέτος έχουν βοηθήσει», επισημαίνουν στη LP οι παραγωγοί της περιοχής αφού πρόκειται για μια χρονιά που µπορεί να συνδυάσει ποιότητα, καλές στρεµµατικές αποδόσεις και ικανοποιητική τιµή.
Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του προϊόντος παραµένει αμείωτο, αν και το κόστος ξεπερνά τα 1.500 ευρώ ενώ η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη συγκομιδή του προϊόντος που απασχολεί έντονα τους παραγωγούς το τελευταίο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και από το χωράφι το σκόρδο θα πωλείται από 20-22 λεπτά το τεμάχιο ανάλογα με την κατηγορία και την ποιότητα.
Πάντως, η εξαιρετική ποιότητα και η ιδιαίτερη γεύση του, καθιστούν το σκόρδο ιδιαίτερα περιζήτητο σε διεθνές επίπεδο.
Να σημειωθεί ότι το θαυματουργό σκόρδο της Θεσσαλίας από τα χωράφια του Πλατυκάμπου καταλήγει στα ιαπωνικά φάρμακα, αφού εταιρεία από την ασιατική χώρα λαμβάνει δείγματα συνεχώς, αξιοποιώντας το εκχύλισμά του για την κατασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Άλλωστε, σύμφωνα με γενετική ανάλυση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η παραδοσιακή ποικιλία του Πλατυκάμπου διαθέτει σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση (έως και 5 φορές) σε σχέση με άλλες ποικιλίες από άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Αίγυπτος και η μοναδικότητα του σκόρδου αποδίδεται στη ντόπια ποικιλία αλλά και στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας.
Μόλις ολοκληρωθεί πάντως η επεξεργασία της παραγωγής στον Πλατύκαμπο, αναμένεται να διοργανωθεί η γιορτή σκόρδου που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια ενώ παράλληλα πραγματοποιείται έκθεση διαφόρων εδεσμάτων με βάση το σκόρδο, καθώς και άλλων τοπικών προϊόντων της περιοχής.