Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας Γιώργος και Λένα Γουργιώτη ολοκληρώνει τον κύκλο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με την περιοδική έκθεση «Διαχρονικές Υφές», ένα επιμελητικό εγχείρημα που διερευνά τη γόνιμη συνάντηση της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.
Η έκθεση φέρνει σε διάλογο πολύτιμα τεκμήρια της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με έργα δεκατεσσάρων σύγχρονων καλλιτεχνών, δημιουργώντας ένα πλέγμα αναφορών, μνήμης και αισθητικής επεξεργασίας. Αυθεντικά δείγματα θεσσαλικής υφαντικής από τις συλλογές του Μουσείου συναντούν νέες εικαστικές προτάσεις που αντλούν έμπνευση από την ύλη, τα μοτίβα και τα συμβολικά φορτία της παράδοσης.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώτα Ανδριάκαινα, Κατερίνα Βέλλιου, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Μαρία Ζησοπούλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Κική Κολυμπάρη, Έλενα Κυρκιλή, Ευδοκία Κύρκου, Χρήστος Κωστούλας (Capten), Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ισμήνη Μπονάτσου, Διονύσης Παππάς και Ευγενία Φαλιαρίδου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης, σε τεκμηριωμένη προβολή, το υφαντικό παρελθόν δύο ιδιαίτερων περιοχών: τα Καλλιγραφένια του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής και η παραδοσιακή ταπητουργία του Πύργου Ουρανούπολης (Νίκος Καλημέρης) καθώς και ένα διαδραστικό βίντεο βασισμένο στην συλλογή του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας (Πασχάλης Μάντας). Η έκθεση στη Λάρισα αποτελεί τη συνέχεια του πρότζεκτ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων 2024, με αρχικό πυρήνα τη συνάντηση της Χαλκιδικής παράδοσης με επτά σύγχρονους δημιουργούς. Στη νέα της εκδοχή, η έκθεση επεκτείνεται, εμπλουτίζεται με το θεσσαλικό στοιχείο, την προσθήκη επτά νέων δημιουργών διευρύνοντας τον εικαστικό διάλογο με την τοπική παράδοση.
Η έννοια της «υφής» λειτουργεί ως θεματικός άξονας: υλικότητα, αφή, χειροτεχνία, αφήγηση, ανάμνηση και σύγχρονη αναμέτρηση. Κάθε έργο, κάθε έκθεμα, λειτουργεί ως ψηφίδα σε ένα διαχρονικό αφήγημα που συνδέει το χθες με το σήμερα.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον σχεδιασμό της έκθεσης υπογράφουν οι Κατερίνα Βέλλιου και Βασίλειος Καραμπάτσας, την επιστημονική τεκμηρίωση και επιμέλεια της θεσσαλικής υφαντικής αναλαμβάνει η Φανή Καλοκαιρινού ενώ το θεωρητικό κείμενο ανήκει στην ιστορικό τέχνης Ελεάνα Στόϊκου.
Διάρκεια έκθεσης: 01/06/2025 – 31/10/2025 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα Τρίτη: 8.00 – 14.00, Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 8.00- 20.00 Σάββατο: 10.00-14.00. Διεύθυνση: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, οδός Γ. Γουργιώτη (πάροδος οδού Φαρσάλων).
Χορηγοί: Thalassa Collection
Karipidis Winery
Modí Art Café Bar.