Μία ξεχωριστή τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαΐου στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου. Ο χώρος του Γυμνασίου μετατράπηκε σε ένα τεράστιο σκηνικό όπου ζωντάνεψε η ιστορία δύο πόλεων, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Δύο σταθμοί μνήμης, δύο σύμβολα πόνου και μεγαλείου. Η Κωνσταντινούπολη, η χαμένη αυτοκρατορική πρωτεύουσα, το φως της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου.
Η Σμύρνη, το μαργαριτάρι της Ιωνίας, μια νέα εστία πολιτισμού και πνεύματος. Χάθηκαν βίαια. Ο Ελληνισμός, όμως, επέζησε. Ανασυντάχθηκε και διαφύλαξε τη γλώσσα, τη θρησκεία, την παράδοση. Οι απόγονοι αυτών που έζησαν την Άλωση και την Καταστροφή κουβαλούν στις καρδιές τους τις ιστορίες, τα τραγούδια, τις εικόνες, και μέσα από αυτά κρατούν ζωντανή την ταυτότητα ενός λαού που δεν ξεχνά.
“Η Φλόγα της Μνήμης” συνεπήρε και συγκίνησε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και προσκεκλημένους. Η μουσική από την ορχήστρα και τη χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ. Νίκου Ευθυμιάδη, καθήλωσε το κοινό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου έγιναν έμποροι και διανοούμενοι· έγιναν πολεμιστές, υπερασπιστές της πίστης και της πατρίδας· έγιναν κοσμοπολίτες· έγιναν πρόσφυγες.. Οι θεατές είδαν την ακμή των δύο πόλεων, μύρισαν τις μυρωδιές τους, αισθάνθηκαν την αύρα της καθημερινότητάς τους, ρίγησαν στο άκουσμα τραγουδιών με βαθιές ρίζες στη Μικρά Ασία, πόνεσαν με την καταστροφή τους, ζεστάθηκαν οι καρδιές με την υπενθύμιση ότι η δύναμη των δύο αυτών πόλεων είναι αστείρευτη και αντλείται μέσα από την παράδοση και τη μνήμη.
Γιατί, η ιστορική μνήμη δεν είναι απλώς αναδρομή στο παρελθόν — είναι πράξη συνέχειας. Και όσο η Πόλη και η Σμύρνη θα ζουν μέσα στις ψυχές των ανθρώπων, δε θα είναι “χαμένες πατρίδες”, αλλά αιώνια παρούσες· ως ιδέα, ως αξία, ως κομμάτι αδιαπραγμάτευτο της ελληνικής ταυτότητας.
Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι καθηγητές του σχολείου:
Δ. Μαυρομμάτη, Α. Ρετσιάνη, Φ. Τοπαλίδου (Παρουσίαση)
Χρ. Τσαπραλή, Σ. Σαμουρέλη, Ι. Καματσέλου, Α. Ντίνα (Δρώμενα)
Γ. Κιτσιούλης, Κ. Λεβέντη, Η. Δόβρης (Σκηνικά)
Ν. Ευθυμιάδης (Μουσική επιμέλεια)
Τα Εκπαιδευτήρια ευχαριστούν ιδιαίτερα τα μέλη της ορχήστρας: Πάνο Κράια – τραγούδι, Αλέξη Κωνσταντίνου – κανονάκι, Λευτέρη Γάλλο – βιολί, Χρήστο Καλαμπούκα – λαούτο, Γιώργο Κατσάρα – κρουστά, Ελένη Γκανούρη – κρουστά, Ανδριάνα Ζιαζοπούλου (μαθήτρια του σχολείου μας) – κρουστά καθώς και τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων “Η καθ’ ημάς Ανατολή” που τίμησαν με τη συμμετοχή τους την τελετή και συγκίνησαν με τον χορό και το τραγούδι τους.