Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή για άρνηση δακτυλοσκόπησης, καταδικάστηκαν 18 μέλη του Ρουβίκωνα από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας είχαν αρνηθεί να δώσουν αποτυπώματα, μετά την ανάρτηση πανό στα γραφεία της Hellenic Train, κατά τις πρόσφατες πορείες διαμαρτυρίας για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Αντίθετα, το δικαστήριο κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους για τα πλημμελήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της παράνομης κατοχής και χρήσης φωτοβολίδων.
Σύμφωνη ήταν και η πρόταση της εισαγγελεως της έδρας, ενώ ως μάρτυρες στο δικαστήριο κατέθεσαν τρεις συγγενείς θυμάτων των Τεμπών.
Τρεις συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη μάλιστα, κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη.
«Ήμουν στο μνημόσυνο της μητέρας μου στα Τέμπη εκείνη τη μέρα. Είναι προσβολή η μήνυση που έκανε η Hellenic Train στους 25 του Ρουβίκωνα για ένα πανό, ενώ ευθύνονται για τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό πόσων άλλων….» κατέθεσε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, σχολιάζοντας πως αυτή η κίνηση ήταν «προσβλητική για τους συγγενείς μας», αφού «για ένα πανο να μπουν φυλακή, όταν οι άλλοι έχουν σκοτώσει 57 και είναι ακόμα έξω».
Η μητέρα της Αναστασίας Παπαγγελή, σε ένα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα κατέθεσε: «Την κόρη μου την έλιωσαν τα σίδερα στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Το δικό μου το σπιτι διαταράχτηκε και καταστράφηκε» είπε η Μαρία Ντόλκα, προσθέτοντας: «Αυτά τα παιδιά τα ευχαριστώ… σαν μάνα ήρθα αυθόρμητα. Ένιωσα πολύ όμορφα όταν είδα το πανό να κρέμεται από την Hellenic Train. Σας ευχαριστώ για την Αναστασία που είναι εκεί πάνω. Να τους αθωώσετε … Η Αναστασία ήταν πανέμορφη, είχε ονειρα και μου τη φάγανε».
Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και η αδερφή του Γιάννη Βουτσινά, ενός εκ των θυμάτων των Τεμπών, η οποία ζήτησε την αθώωση των κατηγορούμενων.
«Δυο χρόνια πολεμάμε για το αυτονόητο, τη δικαιοσύνη. Τα παιδιά μας δεν γυρνάνε. Εικοσιπέντε άνθρωποι ανέβηκαν σε ένα κτήριο και έβαλαν ένα πανο που έλεγε «δολοφόνοι». Δεν υπήρχαν φθορές, δεν χτύπησαν κανέναν» ανέφερε η Κατερίνα Βουτσινά, τονίζοντας: «ζητώ να τους αφήσετε ελεύθερους για τη μνήμη του αδελφού μου κ και όλων των άλλων γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέχασαν».
Στην απολογία του ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, αναφέρθηκε στο πώς οργανώθηκε η συγκεκριμένη συμβολική δράση διαμαρτυρίας.
«Στην ερώτηση γιατί πήγατε στη Hellenic Train, η απάντηση είναι που να πάμε; Η συγκεκριμένη εταιρεία πήρε για ένα κομμάτι ψωμί τα τρένα στην Ελλάδα, μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα και δεν έκανε, άρα πάμε σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την εταιρεία ως την πιο «λαομίσητη στην Ελλάδα».
Και συνέχισε ο κατηγορούμενος: «Και ενώ έχουν γίνει όλα αυτά μας κάνουν μήνυση. Είναι φοβερό ότι δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει «ρε παιδιά είναι καλή ιδέα να κάνουμε μήνυση;». Απορώ με αυτό. Όχι για το αν είναι καλοί άνθρωποι, αλλά για το ότι δεν βρέθηκε ένας έξυπνος. (…) Για να μην έχουμε μπελάδες, πήραμε φωτοβολίδες από πολυκατάστημα παιδικών παιχνιδιών για να μην έχουμε κατηγορία για παράνομες φωτοβολίδες, αλλά τελικά την έχουμε». Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, έκαναν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μην παρανομήσουν. Εκτός από τις φωτοβολίδες, φρόντισαν να πάνε στην εταιρεία ώρες που είναι κλειστή για να μην διαπράξουν το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης. «Όταν μας κατέβασαν στο κτίριο δεν υπήρχε ψυχή. Διαταράχθηκε η ειρήνη ενός κτηρίου που ήταν άδειο. Διαταράχθηκε ο προεδρος της Hellenic Train… » είπε και κατέληξε: «Πέραν από το ότι δεν πήγαμε στο κτήριο… ο σκοπός της οργάνωση είναι η δικαίωση των 57 νεκρών. Θα το πάμε μέχρι τέλους. Και ας μπούμε φυλακή. Ότι και να γίνει θα ζητάμε τη δικαίωση των 57».