Της Ειρήνης Παπουτσή
Ήταν Μάιος του 2024 όταν μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα “Αναδοχή Ανηλίκων…άνοιξε την καρδιά σου, άνοιξε την αγκαλιά σου” διοργανώθηκε στη Λάρισα από την αρμόδια Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την εισήγηση της Εισαγγελέως Ανηλίκων Λάρισας, Αγγελικής Γκουγκουλούδη, να προκαλεί αίσθηση και την ίδια να εστιάζει στον ρόλο της εισαγγελικής παρέμβασης στην αναδοχή, επικεντρώνοντας στο νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου ενεργούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί σε περίπτωση κακής άσκησης της γονικής μέριμνας και επιμέλειας ανηλίκων.
«Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση επείγουσας υπόθεσης δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας ανηλίκων στη Λάρισα», ανέφερε τότε η κ. Γκουγκουλούδη, ενώ η υπόθεση κακοποίησης δύο ανήλικων παιδιών που απασχολεί αυτές τις μέρες το ρεπορτάζ αναδεικνύει για μία ακόμη φορά το πρόβλημα.
«Τα δύο παιδιά, με εισαγγελική παρέμβαση, “φιλοξενούνται” προσωρινά στο νοσοκομείο μας, ενώ αναμένουμε τη μεταφορά τους σε κατάλληλη δομή. Με άλλα λόγια ως πρώτη επιλογή αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η λεγόμενη “αναγκαστική νοσηλεία”. Προφανώς οι αρχές, τουλάχιστον όσον αφορά στη Λάρισα, κινούνται με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο το περιβάλλον ενός νοσοκομείου δεν είναι το κατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε στη LarissaPress ιατρική πηγή, θυμίζοντας πως ανάλογη κατάσταση κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και στο παρελθόν.
Το σοβαρότατο όσο και χρονίζον θέμα έχει απασχολήσει την πόλη, με τοπικούς βουλευτές και κόμματα να το αναδεικνύουν, με την Προϊσταμένη του Τμήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας, του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ελένη Απουσίδου, να σημειώνει στο πλαίσιο της ημερίδας την ανάγκη αποϊδρυματοποίησης.
«Έχουμε υποχρεώσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παιδική προστασία… Στόχος μας να αποτρέψουμε να μπαίνουν τα παιδιά στα ιδρύματα», ανέφερε ένα χρόνο πριν η κ. Απουσίδου, προσθέτοντας ωστόσο πως το υπουργείο προωθεί δράσεις για τις Περιφέρειες, όπως και τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία δομών βραχείας φιλοξενίας παιδιών.
Έτερον ουδέν έκτοτε, ενώ με αφορμή και τη νέα υπόθεση κακοποίησης η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας- Εθελοντισμού, Ανδριάνα Κομήτσα, μετά από ενημέρωση και συνεργασία που είχε με την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και κατόπιν συνεργασίας της Υπηρεσίας με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, πρότεινε αυτό που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία ως βέλτιστη λύση: τη συγγενική αναδοχή και όχι την ιδρυματοποίηση των ανηλίκων.
Εξάλλου, σε ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα και η ΛΑΣΥ Θεσσαλίας, με τον επικεφαλής της, Τάσο Τσιαπλέ, να χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» τον εγκλεισμό εγκαταλειμμένων και κακοποιημένων παιδιών στην παιδιατρική του ΓΝΛ, καταλήγοντας πως χρειάζεται «γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ενίσχυση του Κέντρου Προστασίας Παιδιού, για την κατασκευή και λειτουργία δημόσιων δομών παιδικής προστασίας, ανάμεσα σ’ αυτές και στη Λάρισα, με αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, που θα συμβάλουν στην ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών».