Ένα νέο σύστημα που θα επιβραβεύει τους φορολογούμενους που πληρώνουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα το φθινόπωρο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2026.
Η βασική ιδέα είναι η εξής: όποιος είναι συνεπής στις πληρωμές του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχει συγκεκριμένα οφέλη, όπως εκπτώσεις φόρου, περισσότερες δόσεις, μικρότερα επιτόκια και ταχύτερες επιστροφές φόρων. Το νέο σύστημα έχει στόχο να περιορίσει τα χρέη που συσσωρεύονται προς το Δημόσιο – τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ – και να ενισχύσει τη φορολογική συνέπεια.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ψηφιακού προφίλ για κάθε φορολογούμενο. Εκεί θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία σχετικά με το αν πληρώνει στην ώρα του, αν έχει ρυθμίσεις που τηρεί, αν έχει καθυστερήσει στο παρελθόν κ.λπ. Ανάλογα με τη συνέπεια, θα συγκεντρώνει και έναν «βαθμό», ο οποίος θα καθορίζει το αν θα έχει προνόμια.
Όσοι είναι συνεπείς, θα ανταμείβονται με:
Έκπτωση φόρου έως 10%, αν πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.
Περισσότερες δόσεις σε ρυθμίσεις για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και πληρώνουν σωστά.
Χαμηλότερα επιτόκια για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις τους χωρίς καθυστερήσεις.
Γρήγορες επιστροφές φόρων και έκδοση φορολογικής ενημερότητας χωρίς καθυστέρηση.
Ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια και επιδοτήσεις, αν έχουν καθαρό φορολογικό και ασφαλιστικό ιστορικό.
Γρηγορότερη αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, σε περίπτωση που είχαν δεσμευτεί λόγω χρεών.
Μειωμένες παρακρατήσεις όταν κάποιος που έχει ρυθμισμένα χρέη ζητά φορολογική ενημερότητα για πώληση ακινήτου ή εισπράξεις από το Δημόσιο.
Όχι μόνο επιβράβευση, αλλά και έλεγχος
Παράλληλα, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει και συχνότερους ελέγχους στους μεγάλους οφειλέτες, ιδιαίτερα για τις υποθέσεις των τελευταίων πέντε ετών. Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί την πορεία των οφειλών σε πραγματικό χρόνο και θα επαναξιολογεί τη συμπεριφορά των οφειλετών. Το σύστημα θα είναι ψηφιακό και αυτόματο, ώστε να μην χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.
Το νέο πλαίσιο όμως δεν θα έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να χτιστεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους, μέσα από ένα δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα. Αντί για αυστηρές ποινές, η έμφαση δίνεται στα κίνητρα και στις διευκολύνσεις, ώστε περισσότεροι να θέλουν να είναι συνεπείς και να πληρώνουν στην ώρα τους. Το πλήρες σχέδιο προγραμματίζεται να εφαρμοστεί εντός του 2026. Μέχρι τότε, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βελτιωθούν οι λεπτομέρειες και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μέτρων.