Του Άγγελου Προβιά
Χωρίς φυσική κάρτα και με το κινητό στο χέρι θα πρέπει να κάνουν αναλήψεις οι πολίτες, καθώς οι τράπεζες προχωρούν σταδιακά στην κατάργηση της κάρτας από τα ΑΤΜ.
Μια αλλαγή που γεννά εύλογα ερωτήματα για τον ψηφιακό έλεγχο και τον αποκλεισμό όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
Η νέα διαδικασία θα βασίζεται σε ψηφιακά πορτοφόλια, βιομετρικά στοιχεία και smartphones, προϋποθέσεις που δεν διαθέτουν όλοι οι πολίτες.
Η ευκολία που υπόσχεται η τεχνολογία μπορεί να μετατραπεί σε εμπόδιο για ηλικιωμένους, τεχνολογικά αναλφάβητους ή όσους απλώς επιθυμούν να κρατήσουν τον παραδοσιακό τρόπο συναλλαγής.
Η LarissaPress απευθύνθηκε για το ζήτημα της επερχόμενης ψηφιακής μετάβασης στις τράπεζες στον κ. Ηλία Κοτσιμπογεώργο, πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας και στον κ. Αθανάσιο Κωτσιο, Επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ στον Νομό Λάρισας.
«Θα επηρεαστούν όλες οι ηλικιακές ομάδες»
Ο κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος εστιάζει στο γεγονός ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες, ανεξαιρέτως, θα επηρεαστούν από την ψηφιακή μετάβαση στις συναλλαγές και τονίζει πως οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν λύσεις ώστε να μην εξαιρεθούν οι ηλικιωμένοι. Ακόμη, αναφέρει πως μια τέτοια αλλαγή εγείρει προβληματισμούς γύρω από τον κίνδυνο των υποκλοπών.
«Αν γίνει ψηφιακή μετάβαση στα ΑΤΜ, θα επηρεαστούν όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και άλλες ηλικιακές ομάδες που δεν έχουν τόση εξοικείωση με την τεχνολογία… Θα πρέπει λοιπόν οι τράπεζες να βρουν και μια άλλη δίοδο για αυτούς τους ανθρώπους, καθώς δεν γίνεται να εξαιρεθούν από τις αναλήψεις ή από τη διαχείριση του μηχανήματος… Ενδέχεται, ακόμη, από την αλλαγή αυτή να γίνουν και ευκολότερες οι προσπάθειες υποκλοπών…» αναφέρει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Δυσκολία στην εξοικείωση και ανάγκη για ομαλή μετάβαση των πολιτών στα νέα δεδομένα
Για ένα ακόμη εμπόδιο στην καθημερινότητα των πολιτών, μετά το κλείσιμο πολλών τραπεζικών καταστημάτων και πολλών ταμείων στις τράπεζες του νομού, κάνει λόγο ο κ. Αθανάσιος Κωτσιος, Επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ στον Νομό Λάρισας.
«Πριν μπούμε στην εποχή της κυριαρχίας των ψηφιακών συναλλαγών στα ΑΤΜ, θα πρέπει πρώτα να θεσπιστεί ένα στάδιο ομαλής μετάβασης για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, ειδικά για τους ηλικιωμένους, των οποίων η καθημερινότητα στις τράπεζες ήδη δυσχεραίνεται, καθώς πολλά ταμεία έχουν κλείσει και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ εισέρχεται στο θέμα και η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλλαγές που επιφέρει… Γενικότερα, υπάρχει δυσκολία στο θέμα της εξοικείωσης, καθώς δεν είναι μόνο αυτοί που δεν μπορούν, αλλά και αυτοί που δεν θέλουν να εξοικειωθούν με τις καινούργιες πρακτικές», επισημαίνει ο Επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ στον Νομό Λάρισας.