Μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου συμμετείχαν στη διήμερη συνάντηση της κοινοπραξίας EX.TRE.Mπου πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Μαΐου, στο Saint-Gilles (στις Βρυξέλλες) προκειμένου να εξερευνήσουν τις διασταυρώσεις μεταξύ μετανάστευσης, καλλιτεχνικής έκφρασης και κοινωνικής ένταξης.
Η διήμερη εκδήλωση σχεδιάστηκε ως φόρουμ ανταλλαγής και προβληματισμού, φέρνοντας σε επαφή το κοινό, συμμετέχοντες, καλλιτέχνες και διαμεσολαβητές με στόχο να παρουσιαστούν εργαλεία ανατροφοδότησης και αναστοχασμού των καλλιτεχνικών εμπειριών ως εργαλείων κοινωνικής ένταξης και να δημιουργηθεί ένα διεθνές οικοσύστημα γύρω από τις πρακτικές διαμεσολάβησης σε μεταναστευτικά πλαίσια.
Oι θεματικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης ήταν:
- Όνειρα,
- Τέχνη & κατασκευή νοήματος
- Πολυγλωσσία
- Όρια & κίνδυνοι
- Ανατροφοδότηση
- Αναφορά & τεκμηρίωση
- Εκπαίδευση & κατάρτιση
Η διήμερη συνάντηση περιλάμβανε:
- Τη διάλεξη «Πώς να παραμείνουμε ριζοσπαστικοί ενώ διαμεσολαβούμε». Οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα EX.TRE.M, ηλικίας μεταξύ 14 και 35 ετών και με ποικίλα μεταναστευτικά υπόβαθρα, πρωτοστάτησαν σε αυτή την επιτελεστική συνάντηση για να μοιραστούν τα ερωτήματα και τις φιλοδοξίες τους όσον αφορά την πολιτιστική διαμεσολάβηση.
- Το εργαστήριο ανταλλαγής πρακτικών – WorldingPicnic: εμπνευσμένο από την πρακτική των πικνίκ που αποτελεί κεντρικό άξονα της έρευνας της συλλογικότητας DOM
- Παράσταση εκτός σκηνής από το TeatroMagro – Mantova (IT): ένας λαβύρινθος κρυμμένων αληθειών με τη χρήση της μάσκας ως εργαλείο. Μια παράσταση που γεννήθηκε από ένα διαρκές εργαστήριο με νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, παίζοντας πάντα σε μια εύθραυστη ισορροπία, όπου η ταυτότητα καταρρέει και ξαναχτίζει τη δική της αφήγηση.
- Σκηνή εργασίας (από τη Βαβέλ (ΙΤ) : μια μακρινή παραλία στην οποία φτάνουν τυχαία τρία αδέλφια, στο έλεος του ανέμου και των νερών, σε ένα ταξίδι χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, χωρίς ελπίδα.
Το ΣΜουΘ συμβάλει στην υλοποίηση της καινοτόμου προσέγγισης του ευρωπαϊκού έργου EX.TRE.M (EXcellence in TheaTre with Migrants)ως προς τη χρήση του θεάτρου ως εργαλείου κοινωνικής ένταξης και προσωπικής ανάπτυξης για νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Στο πλαίσιο του έργου, το ΣΜουΘ από τις αρχές του έτους διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια για νέους μετανάστες, ενώ σε συνεργασία με τους έξι υπόλοιπους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς της σύμπραξης θα δημιουργήσει ένα βίντεο/εγχειριδίο, ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ και ένα πρωτόκολλο αριστείας. Τα προϊόντα αυτά θα απευθύνονται στις εταιρείες θεάτρου και κυρίως στους επαγγελματίες θεάτρου και εκπαίδευσης που συνεργάζονται με μετανάστες και αναγνωρίζουν την ανάγκη να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους για τις θεατρικές μεθοδολογίες που εφαρμόζονται ως προς την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και τη δημιουργία πολυπολιτισμικών -θεατρικών- κοινοτήτων.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις δράσεις του EX.TRE.M μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: https://www.extrem-project.eu/