Εγκαινιάστηκε απόψε στην CASK, η έκθεση της Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου με τίτλο «Βάζω το τόξο μου στα σύννεφα, ως σημάδι συμφωνίας μεταξύ εμού και της γης…» μια εικαστική αυτο-εθνογραφία μέσα από τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Η εικαστικός-ερευνήτρια Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου επιστρέφει με ένα νέο εικαστικό αφήγημα που αντλεί ερεθίσματα από τις προσωπικές της εμπειρίες από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Σε δηλώσεις της στα εγκαίνια της έκθεσης, η εικαστικός επισημαίνει πως η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια μετουσίωσης του τραύματος που άφησαν οι πλημμύρες του Daniel σε ένα εικαστικό δρώμενο.
Χρησιμοποιεί στα πλακάκια φωτεινά χρώματα ως δείγμα αντίθεσης ενώ ο πηλός είναι από τα χώματα που άφησαν οι πλημύρες, επεξεργασμένα από την ίδια την εικαστικό.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξυφαίνεται μια σειρά έργων που συνδυάζουν τέχνη της εγκατάστασης και ζωγραφική με γαιώδη υλικά με επεξεργασμένο φωτογραφικό υλικό, προσκαλώντας μας να αναλογιστούμε από κοινού τις κρυφές και φανερές δυνάμεις της φύσης, τη δύναμη της μνήμης και την ορμή της αναγέννησης. Το ουράνιο τόξο, ως αρχέγονο σύμβολο συμφωνίας και ελπίδας, λειτουργεί για την έκθεση ως ορίζοντας νοήματος, μέσα από τον οποίο, ενσωματώνοντας την ιδέα ότι η καταστροφή γεννά τη δυνατότητα για κάτι νέο, ενορχηστρώνονται οι επιμέρους χειρονομίες της καλλιτέχνιδας σε εικαστικό σύνολο.
Βιογραφικό σημείωμα
Η Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εικαστικός και ερευνήτρια, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Ιστορία ΕΑΠ (2020), είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (1999-2004), του Τμήματος Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1992-1997) και έχει σπουδάσει επίσης στο London School of Printing Technology (1997-1998).
Από το 2019 είναι διδάσκουσα (Π.Δ. 407) στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Φιλοπάππου, ιδρύτρια και εμπνεύστρια της ερευνητικής-καλλιτεχνικής ομάδας Artspirators, καθώς και μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας. Τα έργα της πραγματώνονται μέσα από δράσεις και εικαστικά σχεδιάσματα που ως κεντρικό τους πυρήνα έχουν τον επιτόπιο (in situ), τοπο-ειδικό (site specific), επιτελεστικό (performative) και συλλογικό χαρακτήρα.
Με την πολυφωνικότητα των αφηγήσεών της επιδιώκει την ανάκληση της συλλογικής μνήμης, αλλά και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, ή και άλλων κοινωνικών ομάδων, που δρουν και εκφράζονται στους τόπους όπου υλοποιούνται τα έργα της. Χρησιμοποιεί μεθόδους που άπτονται της δημόσιας ιστορίας και δημιουργεί πρωτότυπα αρχεία με το υλικό που προκύπτει από έρευνα και συνεντεύξεις. Έχει συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις και projects στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ενδεικτικές ομαδικές εκθέσεις: ‘The Butterfly Effect’ στο εργοστάσιο Μουζάκης – Πεταλούδα Λεωφόρος Κηφισού 41, Αθήνα 2022· Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα 2020· [α]γνωστοι προορισμοί κεφάλαιο ΙΙ, κέλυφος // η πολιτική της ύπαρξης, Αθήνα 2018· [α]γνωστοι προορισμοί κεφάλαιο Ι, Αθήνα 2017· Pigs, Ισπανία-Πορτογαλία-Ιταλία 2016·The Bankorgs, Performance Dinners No 8, Αθήνα 2015· Nomadics Vol 3 / Das andere Wo / “The other Where, Βιέννη 2014· ROOMS 2010, Αθήνα· Απόρρητα, Πεδίο δράσης ΚΟΔΡΑ, Θεσσαλονίκη 2007· Παράλληλοι Βίοι, Λισαβόνα 2006· Egnatia Road: a path of Displaced Memories, Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη 2005 κ.α.
Ενδεικτικές συμμετοχές και επιμέλειες projects: Με ένα καράβι μνήμες και όνειρα, ένας διαφορετικός περίπατος μνήμης, Νέα Ιωνία Βόλου, Astrspirators, 2022· Κρυμμένο σε κοινή θέα, ένα διαδραστικό/συμμετοχικό project, Artspirators, Τήνος 2022· Ιστορίες και η θέαση του «άλλου», ένα βιωματικό ταξίδι μνήμης στον Παγασητικό κόλπο με ιστιοπλοϊκά σκάφη, Artspirators, 2019· Κίτρινη Αποθήκη, ελευθερώνοντας τη μνήμη, Artspirators, Βόλος 2018· Refuge project I, II, Artspirators, Μήλος 2013-14· Sanatorioproject, Artspirators, Πήλιο 2011-2012· Αδέλφια/Fratelli τα παιδιά του Εβαρίστο ντε Κίρικο, 2009-2010 Πήλιο- Ρώμη· Egnatia Project, Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Ιταλία 2004-2005 κ.α.
Επιμέλεια έκθεσης: Φανή Παραφόρου, θεωρητικός τέχνης
Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου – 30 Αυγούστου 2025
Με την υποστήριξη: Σχέδιο Σαμαρά
Χορηγοί επικοινωνίας: GAS radio, ArtStop Magazine
Τα εγκαίνια προσέφεραν: Βιολογικοί Οίνοι Εσκίογλου
Α.Π
ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress