Μια νέα δυναμική στο Κυπριακό δημιουργεί η κάθοδος στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν αλλά και ο διορισμός του Γιοχάνες Χαν ως ειδικού απεσταλμένου της Προέδρου της Κομισιόν για θέματα Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Συνάντηση με Ολγκίν και Τατάρ
Ερωτηθείς πότε θα δει την κυρία Ολγκίν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι θα έχει συνάντηση μαζί της το ερχόμενο Σάββατο 24 Μαΐου. Σε απορία δημοσιογράφου εάν θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, απάντησε: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Τατάρ. Αν προκύψει ανάγκη να γίνει θα γίνει».
«Εκείνο που μπορώ να πω», πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «είναι ότι θεωρώ πως κατά τη διάρκεια της παρουσίας της κας Ολγκίν στην Κύπρο θα ήταν καλό να έχουμε μια συνάντηση και οι τρεις μαζί για να μας ενημερώσει πώς θα κινηθεί, να πούμε και εμείς τις δικές μας απόψεις και από πλευράς ουσίας. Πλησιάζουμε τα τέλη Ιουλίου, υπάρχει μια νέα δυναμική που θεωρώ ξεκαθαρίζει το όλο σκηνικό με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διορίσει τον κ. Χαν. Και με την κάθοδο της κας Ολγκίν και τον διορισμό του κ. Χαν δημιουργείται μια νέα δυναμική».
Για τη συνομιλία με Ερντογάν
Κληθείς εξάλλου να δώσει κάποιες λεπτομέρειες για τη συνομιλία του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, και ειδικά εάν λέχθηκε κάτι που να εκπέμπει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «λόγια λέγονται πολλά». Και συμπλήρωσε πως «εάν θα υπάρξει αισιόδοξο μήνυμα θα φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σίγουρα προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε αλλά αντιλαμβάνεστε από ένα διάλογο, από μια συζήτηση, ίσως δεν μπορεί να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, πέραν της έκφρασης του κυρίου Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να συζητήσουμε».
Η Άγκυρα έχει υποχρεώσεις
Υπέδειξε παράλληλα ότι προχθές, στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια ης εισαγωγικής παρέμβασης του κ. Ερντογάν στην Ολομέλεια της Συνόδου της ΕΠΚ, ο Τούρκος Πρόεδρος «έκανε ειδική αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ειδικότερα στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και στην επιθυμία της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά στα της Ευρώπης, είτε αυτά αφορούν θέματα άμυνας ή άλλους τομείς».
Και θεωρώ, πρόσθεσε, «λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, αν πραγματικά υπάρχει όντως αυτή η επιθυμία από την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί πρωτίστως – αυτό είναι το βασικό δεδομένο – στις υποχρεώσεις της έναντι του Κυπριακού, αλλά και των κυπρογενών και άλλων ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων». Άρα, κατέληξε ο Κύπριος Πρόεδρος «έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό, είμαστε πανέτοιμοι από δικής μας πλευράς, ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε και συνεχίζουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια».