Της Εύας Καλογήρου
Η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις έχει ήδη ξεκινήσει για τους περισσότερους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Όπως οι μαθητές προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις κάνοντας σωστό διάβασμα και αρκετές επαναλήψεις, έτσι πρέπει να φροντίζουν τόσο το σώμα τους όσο και τον εγκέφαλό τους, με σωστή και ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή.
Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή των υποψηφίων, δίνει μιλώντας στη LarissaPress η Αναστασία Σιατήρα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc.
Όπως επισημαίνει η κ. Σιατήρα, «Η υγεία κερδίζεται μέσα από… την ισορροπημένη διατροφή, την τακτική φυσική δραστηριότητα, την ψυχική ισορροπία και την καθημερινή πρόληψη!».
Αναλυτικά προτείνει τα ακόλουθα για βέλτιστη απόδοση:
Τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής:
Άφθονες φυτικές ίνες
Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ψάρια & πουλερικά
Κόκκινο κρέας Ελαιόλαδο
5-7 γεύματα
Κατανάλωση φρέσκων τοπικών προϊόντων εποχής
Γλυκόζη, το καύσιμο του εγκεφάλου
Επιλογές υγιεινών γλυκών
Σοκολάτα υγείας
Ρυζόγαλο
Ζελέ με κομμάτια φρούτων
Κέικ / μηλόπιτα
Τοστ με ταχίνι και κακάο / μέλι με κακάο
Ρόφημα κακάο
Κρέμα άνθος αραβοσίτου με γάλα κατσικίσιο
Χαλβάς
Παστέλι
Μπάρα δημητριακών με ταχίνι, μέλι, ξηρό καρπό
Σμούθις με γάλα, μπανάνα, μέλι και κακάο
Μπισκότα βρώμης με σοκολάτα υγείας
Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους από το διάβασμα τα παιδιά μπορούν να έχουν κάποιες έξυπνες επιλογές κολατσιού στο σπίτι
Επιλογές:
Γιαούρτι με φρούτα ή μούσλι ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς
Φρουτοσαλάτα με μέλι και σουσάμι
Σπιτική τυρόπιτα, / σπανακόπιτα
Σπιτικό κέικ
Τοστ / σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα & λαχανικά εποχής
Ψωμί ολικής, ταχίνι με κακάο / μέλι / μαρμελάδα
Ψωμί ολικής με αυγό βραστό και γραβιέρα
Κεφίρ με βρώμη, σταφίδες και κανέλα
Ελληνικά superfoods: Αμύγδαλα , Ελαιόλαδο , Κάππαρη , Σταφίδα , Βασιλικός πολτός και
μέλι, Φιστίκια, Ιπποφαές
Ποια βασικά θρεπτικά συστατικά πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή του παιδιού τη περίοδο των πανελλήνιων
Διατροφή και διάβασμα: βασικές επιλογές
Γλυκόζη (μέλι, σοκολάτα υγείας)
Ω-3 (λιπαρά ψάρια)
Σίδηρος (κόκκινο κρέας)
Ψευδάργυρος, ιώδιο (ξηροί καρποί)
Β12 (κρέας κόκκινο)
Φυλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια).
Η κατάλληλη διατροφή για πανελλήνιες εξετάσεις μπορεί να κάνει την διαφορά και να συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία του υποψήφιου φοιτητή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή προετοιμασία που έχουν κάνει κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι αυτή, που θα εξασφαλίσει την απόδοσή τους. Σε συνδυασμό όμως, με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά.