Στο επίκεντρο διασταυρώσεων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της εφορίας τίθενται φέτος δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι με δηλωθέντα εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο ελεγκτικό πλάνο της ΑΑΔΕ.
Στόχος είναι ο εντοπισμός φοροδιαφυγής που συντελείται μέσω της απόκρυψης εισοδημάτων από διάφορες πηγές, την απόκρυψη τεκμαρτών δαπανών, ή τη διόγκωση εκπιπτόμενων, από το φόρο εισοδήματος, δαπανών.
Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μισθωτούς συνταξιούχους, εισοδηματίες και γενικά όλους όσοι είναι στην εισοδηματική κλίμακα των 10.000-20.000 ευρώ.
Παράλληλος στόχος είναι ο εντοπισμός φορολογουμένων οι οποίοι απέκρυψαν εισοδήματα προκειμένου να μειώσουν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ή απέκρυψαν τεκμαρτές δαπάνες, ώστε να είναι κάτω από τα όρια που ορίζονται για τη λήψη επιδομάτων (π.χ. στέγασης, φοιτητικό κ.λπ.) ή τη συμμετοχή σε διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα, για τα οποία υπάρχουν εισοδηματικά όρια.
Όπως αποκαλύπτει το συμπληρωματικό Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προσδιορισμού Φορολογικού Κενού (ΔΟΜΠΦΚ) θα προβεί φέτος σε «Μελέτη – Διασταύρωση Εισοδημάτων 10.000-20.000 με Δηλωθείσες Δαπάνες».
Μέσα από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων της συγκεκριμένης εισοδηματικής κατηγορίας θα ανιχνευτούν:
- Οι τάσεις για φοροδιαφυγή.
- Ασυμφωνίες μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.
- Αισθητές αποκλίσεις από τα δηλωθέντα εισοδήματα προηγούμενων ετών.
- Η σχέση εισοδήματος και δηλωθεισών δαπανών.
- Η τελική φορολογική επιβάρυνση με βάση τον φόρο εισοδήματος που βεβαιώνεται, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις φόρου.
- Ο αριθμός των φορολογουμένων που πιάνονται στα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης.
- Το ύψος των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου, που κάνουν χρήση οι φορολογούμενοι.
Οι διασταυρώσεις
Για τις διασταυρώσεις η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει το αρχείο των φορολογικών δηλώσεων και θα αναλύσει τα εισοδήματα και τις δαπάνες που δηλώθηκαν ενώ συγχρόνως, θα τα συγκρίνει με τα στοιχεία που προέρχονται από το Taxisnet, καθώς και από στοιχεία τρίτων φορέων, όπως εργοδοτικοί φορείς, το ΓΕΜΗ, το Κτηματολόγιο, τις τραπεζικές καταθέσεις, τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών, στοιχεία που δηλώνονται στο myDATA, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και κάθε άλλο στοιχείο που μπορεί να αντλήσει από οπουδήποτε η ΑΑΔΕ, ακόμη και από καταγγελίες ή «πληροφορίες».
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν από τους ελέγχους να έχουν λάθη ή παραλείψεις που μειώνουν τεχνητά τον φόρο εισοδήματος, θα κληθούν για εξηγήσεις και για την προσκόμιση δικαιολογητικών.
Εφόσον δεν πείσουν τους ελεγκτές, θα αντιμετωπίσουν φόρους και πρόστιμα για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Δύο εκατομμύρια οι ελεγχόμενοι
Ο αριθμός των φορολογουμένων (φυσικά πρόσωπα) που δηλώνουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται σε περίπου δύο εκατομμύρια. Το 2024 τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα ήταν 1.953.245 ή το 29,1% του συνόλου των φορολογουμένων, οι οποίοι:
- Δήλωσαν συνολικά εισοδήματα ύψους 28,16 δισ. ευρώ ή 14.416 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Δήλωσαν απαλλασσόμενα ποσά συνολικού ύψους 2,35 δισ. ευρώ ή 1.201 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Με την προσθήκη των τεκμηρίων, το φορολογητέο εισόδημα αυξήθηκε οριακά σε 28,35 δισ. ευρώ.
- Οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά ανήλθαν σε 3,35 δισ. ευρώ.
- Η τελική φορολογική τους επιβάρυνση διαμορφώθηκε σε 2,06 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο σε 1.056,6 ευρώ.