Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, πιέζουν για επιβολή ηλικιακών ορίων στα social media, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Όπως αναφέρει, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία επιθυμούν να επιβληθούν υποχρεωτικοί ηλικιακοί περιορισμοί για τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του X (πρώην Twitter). Μάλιστα, οι υπουργοί ψηφιακών υπηρεσιών των τριών χωρών συντονίζονται επί της πρότασης ενόψει της συνάντησης με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 6 Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.
Οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν υποχρεωτική την ενσωμάτωση τεχνολογίας επαλήθευσης της ηλικίας σε κάθε συσκευή με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Πού «κολλάει» η πρόταση
Πάντως, η «έλλειψη κατάλληλων και ευρέως διαδεδομένων μηχανισμών επαλήθευσης της ηλικίας» σημαίνει ότι η επιβολή ηλικιακών ορίων είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, υποστηρίζουν Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία. Οι τρεις χώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέλουν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική δύναμη που προσφέρουν οι 450 εκατομμύρια καταναλωτές της ΕΕ για να αναγκάσουν τις εταιρείες τεχνολογίας να αναπτύξουν αποτελεσματικά συστήματα.
Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, είναι πιθανό να βρει «απέναντι» την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, σημειώνεται. Ο Τραμπ έχει συνάψει συμμαχία με δισεκατομμυριούχους του κλάδου της τεχνολογίας, όπως ο στενός του συνεργάτης Έλον Μασκ και ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς αγωνίζονται κατά των αυστηρότερων ρυθμίσεων στην ΕΕ.
Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τους πιθανούς δασμούς που πλανώνται πάνω από διμερείς εμπορικές συναλλαγές αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τη ρύθμιση της τεχνολογίας ως ένα από τα βασικά μη δασμολογικά εμπόδια στην αγορά της ΕΕ τα οποία και θέλει να άρει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα κράτη μέλη εργάζονται ήδη πάνω σε πιλοτικά προγράμματα για την ενίσχυση του γονικού ελέγχου και της επαλήθευσης ηλικίας, αλλά οι διαφορές μεταξύ των κανονισμών στα κράτη της ΕΕ και η εύκολη πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα εκτός του μπλοκ εμποδίζουν τις προσπάθειές τους.
Η πρόταση ζητεί επίσης «σχέδια ανάλογα με την ηλικία» και περιορισμούς σε «εθιστικά και πειστικά» χαρακτηριστικά, όπως αναδυόμενα παράθυρα, εξατομικευμένο περιεχόμενο ή βίντεο που αναπαράγονται αυτόματα.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γαλλική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι έχει αποδειχθεί ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι μέρος της αιτίας των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις επιβλαβείς συνέπειες των social media στην ψυχική υγεία, ιδίως των νέων, έχουν οδηγήσει αρκετές χώρες στον κόσμο στην αναζήτηση λύσεων μέσω της επιβολής περιορισμών. Ενδεικτικά, η Αυστραλία έθεσε πέρυσι κατώτατο όριο ηλικίας τα 16 έτη για τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.