Επιτυχημένη και μαζική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησαν το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ και ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» με αφορμή την 9η Μάη, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης της πόλης.
Το άνοιγμα στην εκδήλωση έκανε ο Θανάσης Σερδένης, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ενώ ομιλητής ήταν ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.
Στον χώρο του Μουσείου λειτουργούσε έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
Στην ομιλία του ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε, αρχικά, στο σημαντικό ρόλο του Μουσείου που φιλοξένησε την εκδήλωση όπως και άλλων αντίστοιχων που υπάρχουν στην πόλη σημειώνοντας πως «διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο, διότι διαφυλάττουν τη μνήμη απέναντι σε μηχανισμούς που θέλουν να ελέγξουν το παρελθόν για να ελέγξουν το παρόν και το μέλλον. Επιπλέον, διασώζουν στη συλλογική μνήμη πράξεις συλλογικού ηρωισμού και ανδρείας και αμέτρητες ατομικές ιστορίες μεγαλείου και φρονήματος που δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μουσειακό είδος και έκθεμα μιας άλλης εποχής αλλά ως εγχειρίδιο παντός καιρού δράσης και σημείο διαχρονικής αναφοράς. Για αυτούς τους λόγους χώροι σαν αυτόν πρέπει όχι μόνο να υπάρχουν, να υποστηρίζονται, να τροφοδοτούνται με υλικό, να αναδεικνύονται και να λειτουργούν αλλά και να πολλαπλασιάζονται. Και ακριβώς πάνω σε αυτήν την προοπτική δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω το αίτημα του ΚΚΕ που έχει διατυπωθεί και αναδειχθεί σε κάθε τόνο και από κάθε βήμα έως τώρα, το μνημείο-μουσείο εθνικής αντίστασης στο Πάρκο Αλκαζάρ να επανέλθει στη λειτουργία του.
Απευθύνουμε εκ νέου το αίτημα στην Δημοτική Αρχή της πόλης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επισκευών και εκσυγχρονισμού του υπογείου χώρου και πέριξ του μνημείου, προκειμένου αυτός να επιστραφεί σε αυτόν στον οποίον ανήκει, τον λαό της Λάρισας.
Ένα μνημείο και ένα μουσείο που δημιουργήθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας το 1990, μνημείο το οποίο φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης Λαρισαίος Φιλόλαος Τλούπας, προκειμένου να αναδείξει την συμβολή του Λαρισαϊκού Λαού στην Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Νίκη. Ως μια ψηφίδα στο συνολικό ψηφιδωτό του συλλογικού αντιφασιστικού μεγαλείου».
Στη συνέχεια σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο συμβολισμός της 9ης Μάη η αποφασιστικότητα, η ελπίδα και η αισιοδοξία που προσφέρει στις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις για τους σημερινούς και αυριανούς τους αγώνες εξηγεί γιατί οι υπηρέτες της καπιταλιστικής εξουσίας τρέφουν άσβεστο μίσος για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (1989-1991), η προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε διαστάσεις συντονισμένης και ξέφρενης εκστρατείας.
Το αστικό ιδεολόγημα ταύτισης φασισμού – κομμουνισμού αποτελεί το βασικό συστατικό της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας. Ταυτίζοντας τον φασισμό – ναζισμό με τον κομμουνισμό, τους θύτες με τα θύματα, τα επιτελεία των καπιταλιστικών κρατών και των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων επιχειρούν να συγκαλύψουν την οργανική διασύνδεση που έχει το τερατούργημα του φασισμού – ναζισμού με τον μονοπωλιακό καπιταλισμό και παράλληλα να αποκρύψουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης και των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο στην αντιμετώπιση και συντριβή του φασισμού – ναζισμού. Προσπαθούν να αποκρύψουν ότι ο φασισμός – ναζισμός και ο κομμουνισμός αποτελούσαν δύο αντίπαλα κοινωνικά – ταξικά συστήματα, με το πρώτο να υπηρετεί την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και με το δεύτερο να την έχει καταργήσει».