«Καμιά φορά η απόσταση ανάμεσα στη γραφειοκρατία των Αθηνών και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών είναι μεγάλη και εντείνει το κλίμα απαξίωσης της πολιτικής, τις αντισυστημικές συμπεριφορές, που βλέπουμε εντόνως να καταγράφονται στις έρευνες της κοινής γνώμης».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» στο ASTRA TV απαντώντας στην δημοσιογράφο κ. Βάσω Σαμακοβλή για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στη Λάρισα μετά τον Daniel.
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «η πολιτεία έδρασε το πρώτο διάστημα άμεσα, προκειμένου να ανακουφίσει τους πληγέντες παραγωγούς. Θα έλεγα ότι δόθηκαν αρκετά χρήματα. Το ζητούμενο είναι αν πιάσανε τόπο, όπως θα έπρεπε. Αν αποζημιώθηκαν οι παραγωγοί οι οποίοι πραγματικά υπέστησαν ζημιές. Υπήρξε στην Κάρλα αυτό το πρόγραμμα για την στήριξη των παραγωγών για 2 χρόνια -γιατί αρχικά υπήρχε η αίσθηση ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια για να αποτραβηχτούνε τα νερά. Εκεί υπάρχουν ερωτηματικά».
Λάθος αποζημιώσεις
Όπως εξήγησε «οι ίδιοι οι παραγωγοί θέτουν ζητήματα. Ξέρετε ότι υπάρχει εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα. Κι ο τελευταίος αγρότης Θεσσαλίας ξέρει ότι ένα χωράφι που το καλλιεργείς ντομάτα δεν μπορεί την επόμενη χρονιά να το ξανακαλλιεργήσεις ντομάτα. Δεν έχει αποδόσεις. Το πρόγραμμα, λοιπόν, που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -γιατί δεν θέλω να υπάρχει αίσθηση ότι αδικούμε την νυν ηγεσία-, κατήρτισε και αποζημίωσε τους παραγωγούς, έλαβε υπόψιν της για 2 χρόνια μετά, τι καλλιέργεια είχαν τη στιγμή που έγινε το ακραίο φαινόμενο του Daniel. Και έτσι, αν κάποιος καλλιεργούσε ντομάτα, αποζημιώθηκε για άλλα 2 χρόνια με καλλιέργεια ντομάτας -σαν να μπορούσε να καλλιεργήσει κάνεις 3 χρόνια το ίδιο χωράφι ντομάτα!».
Σκιές και ερωτηματικά στον κάμπο
Ερωτηθείς για τις «σκιές» απάντησε ότι «ως σκιά και ερωτηματικό, στον κάμπο υπάρχει έντονα η φήμη ότι το σύστημα του ΟΣΔΕ για τη δήλωση καλλιεργειών άνοιξε μετά τον Daniel και επειδή κάποιοι είχαν προνομιακή πληροφόρηση για τα ύψη των αποζημιώσεων που θα δοθούν, ανάλογα με την καλλιέργεια, κάνανε συμπληρωματικές δηλώσεις. Και όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί καταγγέλλουν, άλλαξαν τις δηλώσεις καλλιέργειας, δηλαδή άλλο πράγμα καλλιέργησαν, και για άλλο αποζημιώθηκαν. Αυτό μπορεί να διασταυρωθεί, όπως λένε οι παραγωγοί, με τις εικόνες των δορυφόρων προ Daniel. Λοιπόν, καλό είναι αυτά να γίνουν για να μην υπάρχουν αυτές οι σκιές και τα ερωτηματικά. Γιατί υπάρχει κόσμος ο οποίος περιμένει να αποζημιωθεί από την αρωγή, έχει πια παρέλθει ενάμιση χρόνος! Στη Μαγνησία τα πράγματα, όπως μας λένε, “τρέξανε” πολύ πιο γρήγορα. Στη Λάρισα, δυστυχώς, δεν “έτρεξε” τόσο γρήγορα η διαδικασία αποζημιώσεων μέσω της αρωγής. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ο οποίος αναμένει τις αποζημιώσεις και για τα καλλιεργητικά μέσα τα οποία καταστράφηκαν. Πολλοί είχανε στάγδην άρδευση, τα λάστιχα, λοιπόν, αυτά καταστράφηκαν. Καμία αποζημίωση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα για όλον αυτόν τον εξοπλισμό».
Αυθαίρετες σταυλικές εγκαταστάσεις
Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους σημείωσε ότι «πρόσφατα πάλι είχα κτηνοτρόφους οι οποίοι διαμαρτύρονται διότι δεν μπόρεσαν να υπαχθούν στο μέτρο 5.2 για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεών τους και του ζωικού κεφαλαίου. Διότι η προϋπόθεση ήτανε να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι για να υποβάλλουν την αίτησή τους, δηλαδή μες στην καταστροφή θα έπρεπε να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά εντάξει. Ε, λοιπόν δεν μπορούσαν να είναι. Εγώ θα σας έλεγα και κάτι ακόμη. Βάζουμε ως προϋπόθεση να μην είναι αυθαίρετη η σταυλική εγκατάσταση, η οποία υπέστη τη ζημία. Καλώς ή κακώς η πολιτεία κάθε χρόνο έδινε μία δυνατότητα παράτασης για την τακτοποίηση αυτών των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων. Ο κτηνοτρόφος αυτός που δεν τακτοποίησε τη σταυλική του εγκατάσταση -και καλώς ελέγχεται για αυτό-, αλλά αυτός ο άνθρωπος με την αυθαίρετη σταυλική εγκατάσταση μπορούσε και ζούσε μία οικογένεια. Ξαφνικά, όταν υπέστη καταστροφή από τον Daniel, εμείς του λέμε ότι αν είναι αυθαίρετη η σταυλική σου εγκατάσταση “κόψε το κεφάλι σου” και μόνος σου βρες έναν τρόπο να ζήσεις την οικογένειά σου; Να κατανοήσω ότι για να δώσεις ένα μήνυμα, μην δίνεις τη στήριξη στο ύψος που θα δώσεις σε αυτόν που έχει τακτοποιημένη τη σταυλική του εγκατάσταση, αλλά κάπως πρέπει να σταθείς και σε αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος από τη μία μέρα στην άλλη αδυνατεί να συντηρήσει την οικογένειά του, τα παιδιά του, γιατί δεν είχε τακτοποιήσει τη σταυλική του εγκατάσταση, γιατί ήταν αυθαίρετη. Δώσε του ένα ποσό λιγότερο, βάλε του ένα “πέναλτι”, αλλά δεν μπορεί ξαφνικά να πεις ότι στερείσαι τη δυνατότητα να ξαναφτιάξεις τις εγκαταστάσεις σου, να ξαναπάρεις ζώα και να αποκαταστήσεις την κτηνοτροφική σου μονάδα. Για ‘μένα αυτό είναι υπερβολικό».
Τα μη καλλιεργούμενα χωράφια λόγω φερτών υλικών
Συνεχίζοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσθεσε ως «τρίτο ζήτημα, επίσης, για το οποίο υπάρχει εκκρεμότητα, την οποία επισημαίνουμε και ξαναεπισημαίνουμε -και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου-, μιλώ για τα χωράφια τα οποία κατέστησαν μη καλλιεργούμενα λόγω των φερτών υλικών, λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου. Λοιπόν, όταν πριν από πολλούς μήνες, πριν ένα χρόνο το θέσαμε το ζήτημα, ειπώθηκε ότι το εξετάζουμε. Στην πορεία που ξαναελέγξαμε την ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου μας είπαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται διότι οι δορυφόροι δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν με ακρίβεια την καλλιέργεια και τα φερτά υλικά. Μας είπανε να δηλωθούνε στο ΟΣΔΕ. Δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ. Ανοίγει τώρα το νέο ΟΣΔΕ και οι άνθρωποι αυτοί ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί! Προφανώς υπάρχει διάθεση, αλλά στην πολιτική δεν κρινόμαστε μόνο από τις προθέσεις και από τη διάθεσή μας. Στο τέλος της ημέρας οι πολίτες μας κρίνουν για την αποτελεσματικότητά μας».