Στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι, μεσοσταθμικά τουλάχιστον, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2025 συνέχισαν ανοδικά, οι πωλήσεις ανά τεμάχιο είναι αυξημένες ενώ στην πλειονότητα των κατηγοριών εκτός των τροφίμων, ο όγκος των πωλήσεων ενισχύεται με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με εκείνον της αξίας τους.
Όλες οι μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, άλλωστε, εμφάνισαν άνοδο στον όγκο πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων Circana. Τα τρόφιμα όπως και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής κατά 4% ενώ τα είδη για την οικιακή φροντίδα κατά 2,9%. Ενισχυμένος ήταν και ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων που έφτασε τα 3,27 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 6,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.
Η μέση τιμή ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε 1,8%. Οι ανατιμήσεις, ωστόσο, συνεχίστηκαν μόνο στην κατηγορία των τροφίμων (+2,8%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,3% στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και κατά 0,9% στα είδη για την οικιακή φροντίδα.
Εξετάζοντας τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της κατανάλωσης τους πρώτους μήνες του 2025 (στα στοιχεία περιλαμβάνονται και οι τελευταίες μέρες του 2024), τα κατεψυγμένα προϊόντα εμφάνισαν αύξηση +9,6%, ακολούθησαν τα γαλακτοκομικά με +5,4%, τα αλκοολούχα ποτά με +5,2%, τα αναψυκτικά με +4,3% και τα είδη προσωπικής φροντίδας με +4,2%. Αύξηση κατά 8,2% σε αξία κατέγραψαν επίσης τα προϊόντα που πωλούνται επί ζυγίω καθώς και τα τυποποιημένα προϊόντα (fixed barcode) κατά 5,9%.
Στα μη τρόφιμα, επίσης, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς εμφάνισαν αύξηση σε όγκο πωλήσεων 4,2% όταν η αξία των πωλήσεών τους, αυξήθηκε κατά 1,9%, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής κατά 3,7% με την αξία να είναι αυξημένη κατά 1,2% ενώ τα καθαριστικά ενισχύθηκαν σε όγκο κατά 2,1% όταν σε αξία μειώθηκε κατά 0,2%.
Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αναπτύσσονται με ρυθμό +6% (έναντι 5,8% των επωνύμων). Το μερίδιο τους διαμορφώνεται στο 27,3%, με τις πωλήσεις τους ενισχύονται ελαφρώς μόνο στην κατηγορία των προϊόντων οικιακής φροντίδας.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των καταστημάτων σούπερ μάρκετ, τα μικρά σημεία πώλησης (έως 400 τ.μ) συνεχίζουν όπως και το 2024 να «τρέχουν» με τον υψηλότερο ρυθμό (7,8%). Ωστόσο σε αντίστοιχους ρυθμούς κινούνται τη συγκεκριμένη περίοδο και τα υπερ-μάρκετ, επιφάνειας άνω των 2.500 τ.μ. (7,6%). Τα καταστήματα μεγέθους από 1.000 τ.μ. έως 2.500 τ.μ. αναπτύχθηκαν με ρυθμό της τάξεως του +5,6% ενώ τα καταστήματα επιφάνειας 400-1.000 τ.μ. με +4,5% αντίστοιχα.
Ανά γεωγραφική περιοχή, τέλος, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει η Κρήτη (7,7%), τα νησιά του Αιγαίου με 7,6% και η Πελοπόννησος με 7,2%. Ακολουθούν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, η Θεσσαλονίκη με 6,1% και η Αττική με 5,9%. Σε Μακεδονία και Κεντρική Ελλάδα οι πωλήσεις «έτρεξαν» με 4,2% και 4,3% αντίστοιχα.