Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ο νέος Ποντίφικας ζήτησε να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι – Τι είπε για τα social media, την τεχνητή νοημοσύνη και τη συνάντηση με Βαρθολομαίο
«Την αλληλεγγύη της Εκκλησίας» προς τους δημοσιογράφους εξέφρασε τη Δευτέρα, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Βατικανό, ο Πάπας Λέων ΙΔ και ζήτησε την απελευθέρωση όσων έχουν φυλακιστεί, «επειδή έψαξαν και αφηγήθηκαν την αλήθεια».
«Η Εκκλησία αναγνωρίζει σ’ αυτούς τους μάρτυρες -σκέπτομαι αυτούς που εξιστορούν τον πόλεμο ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους- το θάρρος αυτών που υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και το δικαίωμα των λαών να είναι ενημερωμένοι», τόνισε, απευθυνόμενος σε μερικούς από τους χιλιάδες δημοσιογράφους που ταξίδεψαν στη Ρώμη για να καλύψουν την εκλογή του ως πρώτου αμερικανού Ποντίφικα, εκτιμώντας πως «μόνο οι λαοί που είναι ενημερωμένοι μπορούν να κάνουν ελεύθερες επιλογές».
Pope Leo XIV met on Monday with media professionals in Rome to cover the papal election, urging them to promote peace.
“The way we communicate is of fundamental importance,” he said. “We must say ‘no’ to the war of words and images; we must reject the paradigm of war.” pic.twitter.com/WHxlFUiZQw
— Vatican News (@VaticanNews) May 12, 2025
Ο αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας δήλωσε πως «ο πόνος αυτών των φυλακισμένων δημοσιογράφων βαραίνει τη συνείδηση των εθνών και της διεθνούς κοινότητας και καλεί όλους εμάς να προστατεύσουμε το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου».
«Να πούμε όχι στον πόλεμο των λέξεων και των εικόνων»
«Είστε στην πρώτη γραμμή για να αφηγείστε τις συγκρούσεις και τις ελπίδες για ειρήνη, τις καταστάσεις αδικίας και φτώχειας και τη σιωπηλή δουλειά πολλών για έναν καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτό σας ζητώ να επιλέξετε συνειδητά και με θάρρος την οδό μιας επικοινωνίας ειρήνης», δήλωσε ο 69χρονος πάπας, ο οποίος εξελέγη την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από δύο ημέρες κονκλαβίου.
«Η ειρήνη ξεκινά από τον καθένα μας – από τον τρόπο που βλέπουμε τους άλλους, ακούμε τους άλλους και μιλάμε για τους άλλους», δήλωσε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στην τεράστια Αίθουσα Ακροάσεων Παύλου ΣΤ΄ του Βατικανού.
«Υπό αυτή την έννοια, ο τρόπος που επικοινωνούμε είναι θεμελιώδους σημασίας. Πρέπει να πούμε «όχι» στον πόλεμο των λέξεων και των εικόνων. Πρέπει να απορρίψουμε το παράδειγμα του πολέμου».
Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ είχε ήδη απευθύνει χθες, Κυριακή, έκκληση για ειρήνη προς τους «μεγάλους αυτού του κόσμου», κατά την πρώτη κυριακάτικη προσευχή του από τον εξώστη της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου.
Υπογραμμίζοντας τις «προκλήσεις» που υπάρχουν για «να διατρέξουμε και να αφηγηθούμε» τους «δύσκολους» καιρούς, ζήτησε «να μην υποκύψουμε ποτέ στη μετριότητα».
«Καμπανάκι» και για τα social media
Ο Λέων ΙΔ, ο οποίος ήταν ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν γίνει Πάπας, προειδοποίησε επίσης κατά της «κοινοποίησης κάθε είδους προκατάληψης και δυσαρέσκειας, φανατισμού, ακόμη και μίσους».
Ο πνευματικός ηγέτης 1,4 δισεκατομμυρίου καθολικών δήλωσε πως «μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις είναι να προωθήσουμε μια επικοινωνία ικανή να μας βγάλει από τον »πύργο της Βαβέλ», στον οποίο βρισκόμαστε μερικές φορές».
Υπογράμμισε επίσης την πρόκληση «της τεχνητής νοημοσύνης», ένα θέμα που είχε ήδη θίξει το Σάββατο, ενώπιον των καρδιναλίων και το οποίο απαιτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπευθυνότητα και διορατικότητα».
«Μια θορυβώδης, δυναμική επικοινωνία δεν είναι απαραίτητη», πρόσθεσε και κάλεσε να δοθεί «μάλλον» προτεραιότητα «σε μια επικοινωνία ικανή να ακούει, να συλλέγει τις φωνές των αδυνάμων που δεν έχουν φωνή».
Τι είπε για τη συνάντηση με Βαρθολομαίο
«Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί, την ετοιμάζουμε», δήλωσε ακόμη ο Πάπας Λέων ΙΔ ‘, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Τύπο.
Πρόκειται για την συνάντηση που είχαν συμφωνήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο μακαριστός πάπας Φραγκίσκος, για τις 26 Μαΐου, στη Νίκαια της Μικράς Ασίας, επ’ ευκαιρία των 1.700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο.
Ο νέος ποντίφικας ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο αν πρόκειται να υπάρξει μικρή αναβολή, για οργανωτικούς λόγους, ή αν θα μεταβεί κανονικά στην Νίκαια σε δύο εβδομάδες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται πάντως να έλθει στην Ρώμη την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μαΐου, για την ενθρόνιση του νέου Αγίου Πατέρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να έχει ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του.