Της Ειρήνης Παπουτσή
Αν μη τί άλλο πρόκειται για έναν από τους πλέον εύρωστους συνεταιρισμούς του Ν. Λάρισας, η λειτουργία του οποίου χρονολογείται από το 1961, ενώ άξια αναφοράς παραμένει η εξέλιξη και ανοδική του πορεία, με τις βραβευμένες ετικέτες του να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο λόγος για τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, με τη LarissaPress να συνομιλεί με τον πρόεδρό του, Χρήστο Τσιτσιρίγγο, που παραμένοντας στο «τιμόνι» του για 3η συνεχή θητεία έχει τις απαντήσεις για την επιτυχημένη πορεία, αλλά και την επόμενη μέρα του.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Συνεταιρισμού, η… συνταγή της επιτυχίας και η δυναμική του, σκέψεις και προτάσεις για τον αγροδιατροφικό τουρισμό, μα και η εμπιστοσύνη που καταγράφεται στη διοίκησή του τέθηκαν στην κουβέντα μας, με τον κ. Τσιτσιρίγγo να μιλά με περηφάνια «για ένα από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα αγροτικών συνεταιρισμών» της χώρας.
Πρόκειται για έναν από τους πλέον εύρωστους συνεταιρισμούς, η λειτουργία του οποίου χρονολογείται από το 1961. Πώς θα περιγράφατε την πολύχρονη πορεία του, αλλά και τη σημερινή δυναμική του;
«Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου όντως αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα, με πλούσια ιστορία και σταθερή ανάπτυξη από την ίδρυσή του το 1961 μέχρι σήμερα.
Η πορεία του συνεταιρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική παραγωγή και την οινοποιητική παράδοση του Τυρνάβου. Από την αρχή της λειτουργίας του έως σήμερα, έχει καταφέρει να στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς, να εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες παραγωγής και να καθιερώσει τα προϊόντα του τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Με σταθερή επένδυση στην ποιότητα, την τεχνογνωσία και την καινοτομία, ο συνεταιρισμός κατέχει πλέον ηγετική θέση στον τομέα του.
Ο συνεταιρισμός αριθμεί περίπου 500 ενεργά μέλη, τα οποία καλλιεργούν τις εκτάσεις αμπελιών της περιοχής, οι οποίες εκτείνονται σε περισσότερα από 12.000 στρέμματα αμπελώνων, κυρίως στις εύφορες πεδιάδες του Τυρνάβου, ενώ ο ετήσιος όγκος επεξεργασμένων σταφυλιών ξεπερνά τους 15.000 τόνους, γεγονός που καθιστά τον συνεταιρισμό έναν από τους μεγαλύτερους οινοποιητικούς φορείς της χώρας. Ο Συνεταιρισμός παράγει ποικιλία προϊόντων όπως: Οίνοι ΠΓΕ Τυρνάβου (ερυθροί, λευκοί και ροζέ), Τσίπουρο Τυρνάβου (με ή χωρίς γλυκάνισο) και Αποστάγματα και ειδικά παραγόμενα οινικά προϊόντα.
Θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο συνεταιρισμός Τυρνάβου αποτελεί σύμβολο συνεργασίας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας στον αγροδιατροφικό τομέα. Συνδυάζει τη μακρά οινική παράδοση της περιοχής με σύγχρονες μεθόδους, απασχολεί δε περισσότερους από 68 μόνιμους εργαζομένους, ενώ κατά την περίοδο του τρύγου προσλαμβάνονται επιπλέον εποχιακοί. Τα δε προϊόντα μας εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης (κυρίως Πολωνία, Γερμανία και Κύπρο), και την Αυστραλία, ενισχύοντας το αποτύπωμα του ελληνικού κρασιού και τσίπουρου στις διεθνείς αγορές».
Σε περιόδους που το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας όχι μόνο δε λειτούργησε αλλά και λοιδορήθηκε κατά περίπτωση, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου χάραξε τη δική του δυναμική πορεία. Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον οδήγησαν στην επιτυχία;
«Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου κατάφερε να ξεχωρίσει και να επιτύχει χάρη σε ορισμένα καθοριστικά χαρακτηριστικά, που αποτελούν και τον πυρήνα της φιλοσοφίας και της στρατηγικής του. Η συλλογικότητα, η συνέπεια, η επένδυση στην ποιότητα και την καινοτομία, η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση, η εξωστρέφεια αλλά και ο σεβασμός στην παράδοση ήταν κάποια από αυτά.
Η ενεργή συμμετοχή και η δέσμευση των μελών του συνεταιρισμού αποτέλεσαν θεμέλιο για τη σταθερή πορεία του. Η κοινή στόχευση και η πίστη στο συλλογικό συμφέρον ενίσχυσαν την αντοχή του στις προκλήσεις, ενώ από τα αμπέλια έως το τελικό προϊόν, η ποιότητα ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη και η συνεχής αναβάθμιση του εξοπλισμού, όπως και οι αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο παραγωγής.
Ο συνεταιρισμός δεν έμεινε στάσιμος. Ενσωμάτωσε νέες τεχνολογίες, εφάρμοσε σύγχρονες οινοποιητικές πρακτικές και επένδυσε σε επιστημονικό προσωπικό, βελτιώνοντας συνεχώς τα προϊόντα του, ενώ η διαχείριση βασίστηκε σε αρχές διαφάνειας, επαγγελματισμού και οικονομικής ορθότητας, κάτι που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των μελών και των συνεργατών.
Εδώ θα πρέπει να προσθέσω πως η στοχευμένη προώθηση των προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό συνέβαλε καθοριστικά στην αναγνώρισή του ως ποιοτικού παραγωγού. Ταυτόχρονα, πατώντας γερά στην οινική και αποσταγματοποιητική παράδοση του Τυρνάβου, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός κατάφερε να τη μετασχηματίσει σε σύγχρονη επιχειρηματική πρόταση με διεθνές αποτύπωμα. Αυτοί οι άξονες καθιστούν τον Συνεταιρισμό Τυρνάβου πρότυπο βιώσιμης και επιτυχημένης συνεταιριστικής ανάπτυξης».
Ποια προϊόντα θεωρείται ως «ναυαρχίδα» του Συνεταιρισμού και πόσο συμβάλλουν στη συνέχιση της παράδοσης αλλά και την στήριξη της τοπικής οικονομίας;
«Οι «ναυαρχίδες» του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου είναι κυρίως το Τσίπουρο Τυρνάβου και οι οίνοι ΠΓΕ Τυρνάβου, προϊόντα με βαθιές ρίζες στην παράδοση αλλά και δυναμική παρουσία στις σύγχρονες αγορές.
- Τσίπουρο Τυρνάβου
Πρόκειται για το πιο εμβληματικό προϊόν του Συνεταιρισμού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής. Παράγεται από την ποικιλία σταφυλιών Μοσχάτο Τυρνάβου, η οποία χαρίζει έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά στο απόσταγμα. Διατίθεται σε εκδοχές με ή χωρίς γλυκάνισο, καλύπτοντας τις προτιμήσεις του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού. Επίσης, Τσίπουρο Παλαιωμένο και με μαστίχα τα οποία έχουν αποσπάσει χρυσά βραβεία σε διεθνής εκθέσεις, ενώ συμβάλλουν καθοριστικά στην προβολή της ελληνικής αποσταγματοποιίας στο εξωτερικό, αποτελώντας εξαγώγιμο προϊόν υψηλής αναγνωρισιμότητας.
- Οίνοι ΠΓΕ Τυρνάβου
Περιλαμβάνουν λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους από τοπικές και διεθνείς ποικιλίες, με έμφαση στο Μοσχάτο, το Ροδίτη, το Syrah και το Ασύρτικο κλπ. Ξεχωρίζουν για την ποιότητα, την πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και τον σεβασμό στον terroir της περιοχής και συμβάλλουν στην τουριστική και πολιτιστική προώθηση του Τυρνάβου ως οινικού προορισμού.
Γενικότερα θα έλεγα πως οι δράσεις και φυσικά τα προϊόντα μας διατηρούν και εξελίσσουν την οινική και αποσταγματοποιητική κληρονομιά της περιοχής, με σεβασμό στις τεχνικές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, ενισχύουν το εισόδημα των τοπικών παραγωγών, αφού στηρίζονται αποκλειστικά σε σταφύλια των μελών του συνεταιρισμού, δημιουργούν θέσεις εργασίας, τόσο άμεσα (σε παραγωγή, εμφιάλωση, διανομή) όσο και έμμεσα (σε αγροτικά εφόδια, τουρισμό, υπηρεσίες) και προβάλλουν τον Τύρναβο διεθνώς, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της ελληνικής αγροτικής οικονομίας».
Ποιες οι σκέψεις και οι προτάσεις σας για τον αγροδιατροφικό τουρισμό, που πλέον λειτουργεί σε συνθήκες καινοτομίας;
«Ο αγροδιατροφικός τουρισμός αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο δυναμικά και καινοτόμα πεδία ανάπτυξης στην περιφέρεια, και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Η σύνδεση του ποιοτικού τοπικού προϊόντος με την εμπειρία του επισκέπτη δημιουργεί νέες ευκαιρίες προβολής, οικονομικής ενίσχυσης και πολιτιστικής ανάδειξης.
Έτσι, ο Συνεταιρισμός λειτουργεί ως επισκέψιμο οινοποιείο και αποσταγματοποιείο, πραγματοποιούμε ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής, σε κελάρια και χώρους εμφιάλωσης και παρουσιάσεις της ιστορίας του Συνεταιρισμού και της τοπικής αμπελουργίας. Παράλληλα σε επαγγελματικά διαμορφωμένους χώρους γίνονται εκδηλώσεις γευσιγνωσίας για δοκιμές προϊόντων με συνοδεία τοπικών εδεσμάτων και εκπαιδευτικά σεμινάρια γευσιγνωσίας για επισκέπτες ή τουρίστες.
Σημαντική είναι και η συνεργασία με τουριστικούς και πολιτιστικούς φορείς, με δράσεις όπως η ενσωμάτωση του Συνεταιρισμού σε θεματικές διαδρομές π.χ. “Δρόμοι του Τσίπουρου”, “Αμπελώνες της Θεσσαλίας” και η συμμετοχή σε φεστιβάλ, η διοργάνωση ημερίδων και παραδοσιακών εκδηλώσεων, ενώ με την ανάπτυξη αγροτουριστικών πακέτων επιτυγχάνεται ο συνδυασμός διαμονής, επίσκεψης σε αμπελώνες, τρύγου, μαγειρικής εμπειρίας και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και η συνεργασία με τοπικούς ξενώνες και επιχειρήσεις. Τέλος, σε μια απόπειρα σύνδεσης της παραγωγής με την εκπαίδευση γίνεται υποδοχή μαθητικών και φοιτητικών ομάδων για βιωματική εκμάθηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας και πραγματοποιούνται εργαστήρια παραδοσιακής απόσταξης ή οινοποίησης.
Ο αγροδιατροφικός τουρισμός είναι το μέλλον για περιοχές με ισχυρή ταυτότητα όπως ο Τύρναβος. Ο Συνεταιρισμός λοιπόν εκτιμώ πως έχει όλα τα εφόδια για να μετατραπεί σε πρεσβευτή αυτής της μορφής βιώσιμης ανάπτυξης».
Βρισκόσαστε για 3η συνεχόμενη θητεία στο «τιμόνι» του Συνεταιρισμού. Πού αποδίδετε την προσωπική σας επιτυχία και την εμπιστοσύνη των συνεταιριστών στο πρόσωπό σας;
«Η επανεκλογή μου για τρίτη συνεχόμενη θητεία στην προεδρία του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου είναι τιμή αλλά και ευθύνη. Η εμπιστοσύνη των συνεταιριστών στο πρόσωπό μου δεν είναι κάτι δεδομένο, είναι αποτέλεσμα διαρκούς δουλειάς, ειλικρινούς συνεργασίας και σταθερού οράματος για την πρόοδο του Συνεταιρισμού μας.
Προσωπικά αποδίδω αυτή την εμπιστοσύνη σε τρεις βασικούς άξονες, τη διαφάνεια και συλλογικότητα στη διοίκηση, τον σταθερό προσανατολισμό στην ανάπτυξη και την άμεση σχέση με τους παραγωγούς.
Από την πρώτη στιγμή επιδίωξα να λειτουργούμε με διαφάνεια και σεβασμό στις αποφάσεις των μελών. Ο Συνεταιρισμός ανήκει σε όλους και διοικείται με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια πετύχαμε σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό, ποιότητα και εξαγωγές. Δεν σταθήκαμε ποτέ στη διαχείριση του παρόντος, αντίθετα εργαστήκαμε με σχέδιο για το μέλλον. Θα έλεγα λοιπόν ότι δεν υπήρξα ποτέ απλώς διαχειριστής. Βρίσκομαι δίπλα στους συνεταίρους, αφουγκράζομαι τα προβλήματα τους και παλεύουμε μαζί για λύσεις. Αυτή η σχέση αλληλοεκτίμησης είναι για μένα το πιο στέρεο θεμέλιο. Η επιτυχία δεν είναι ατομική. Είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας με άξιους συνεργάτες, εργαζόμενους και αγρότες που πιστεύουν στον Συνεταιρισμό. Και αυτή την εμπιστοσύνη δεσμεύομαι να την τιμήσω με ακόμα περισσότερη δουλειά».