Του Άγγελου Προβιά
ΦΩΤΟ: Δημήτρης Καστανάρας//LarissaPress
Το ιστορικό ιχθυοπωλείο του κ. Γιάννη Μέρχα που βρίσκεται στην οδό 23ης Οκτωβρίου κλείνει φέτος έναν αιώνα λειτουργίας και κρύβει μια τόσο όμορφη όσο και πολύπαθη ιστορία, με αφετηρία το 1908 από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και κατάληξη τη Λάρισα. Πρωταγωνιστής, ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, Ιωάννης Μέρχας.
«Το επώνυμο μας προέρχεται από τη λέξη merchant, δηλαδή έμπορος» επισημαίνει ο κ. Γιάννης. «Αυτό προέκυψε λόγω της μετανάστευσης του παππού μου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και την ενασχόληση του με το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή, κανονικά το αρχικό μας επίθετο ήταν διαφορετικό…»
Από τη Τσαγκαράδα του Πηλίου, στις αγορές της Αλεξάνδρειας και έπειτα στα ψαράδικα της Λάρισας, η οικογένεια Μέρχα κουβαλά μια πορεία γεμάτη εμπορικό ένστικτο, μόχθο, απώλειες και πολύ επιμονή.
Ο σημερινός ιδιοκτήτης κ. Γιάννης Μέρχας αναφέρει μεταξύ άλλων στη LarissaPress τα μυστικά που κράτησαν την επιχείρηση «ζωντανή» ενώ παράλληλα αφηγείται την ιστορία μέχρι το σημερινό κατάστημα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.
Πως μπορεί λοιπόν κάποιος να κρατήσει σε λειτουργία μια επιχείρηση αδιάκοπα για εκατό χρόνια;
«Το μαγαζί άντεξε έναν αιώνα χάρη στη σωστή διαχείριση, την υπομονή, την επιμονή, τη διορατικότητα, τη σκληρή προσωπική εργασία, το ρίσκο — πάντα αφού πρώτα διαβάζαμε σωστά τα μηνύματα της αγοράς και, πάνω απ’ όλα, την ποιότητα…», τονίζει ο κ. Μέρχας, πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από την αρχή.
Από την Αλεξάνδρεια στη…Λάρισα
«Η ιστορία ξεκίνησε από τον παππού μου, που ήταν από την Τσαγκαράδα Πηλίου. Το 1908 αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή και μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, πήγε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου βρίσκονταν ήδη τα αδέρφια του. Εκεί ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις, κυρίως εστιατόρια. Τότε ζούσαν πολλοί Έλληνες στην περιοχή.
Μετά το 1925 επέστρεψε στον Βόλο και συγκεκριμένα στο Πήλιο. Ένας Λαρισαίος του πρότεινε τότε να ασχοληθεί με το εμπόριο στη λίμνη Κάρλα. Τα θαλασσινά δεν ψαρεύονταν και άρχισαν να ψαρεύονται μετά το 1955. Ο παππούς μου ξεκίνησε με το χονδρεμπόριο, με ψάρια από τη Μακεδονία και την Κάρλα, και το 1925 άνοιξε το πρώτο μαγαζί λιανικής. Τα πρώτα υποτυπώδη ψαράδικα- χασάπικα ήταν στην οδό Πανός. Εκεί βρισκόταν το μαγαζί μέχρι το 1933, όταν δημιουργήθηκε δηλαδή η παλιά αγορά της Λάρισας, στην Κεντρική Πλατεία.
Η αγορά είχε χασάπικα, ψαράδικα και μανάβικα. Παραμείναμε εκεί μέχρι το 1978, που την γκρέμισαν, και μετά ήρθαμε στην 23ης Οκτωβρίου 17, στα παλιά πρακτορεία Αγιάς και από το 1978 μέχρι και σήμερα είμαστε εδώ. Φέτος κλείνουμε 100 χρόνια…
Ήταν δύσκολα χρόνια, οι μισοί από εμάς σκοτώθηκαν σε τροχαία, γιατί η δουλειά ήταν και της νύχτας.Πηγαίναμε σε περιοχές με θάλασσα για να πάρουμε τα αλιεύματα…» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μέρχας.
Η Νέα γενιά και η πρωτοπορία
«Μετά τον παππού μου Ιωάννη Μέρχα, ανέλαβαν τα παιδιά του: ο Γεώργιος και ο Αποστολής. Ο Αποστολής σκοτώθηκε το 1984 στη λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, ενώ μετέφερε ψάρια μαζί με τον συνέταιρό του. Όταν ήρθαμε στο παλιό κατάστημα, στο πρώην πρακτορείο της Αγιάς, το μαγαζί δεν ήταν πια ένα απλό ιχθυοπωλείο, ήταν σαν το πρώτο “σούπερ” της Λάρισας. Είχαμε ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο, πρατήριο αλλαντικών και κατεψυγμένα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή.
Μετά ανέλαβα εγώ με τον αδερφό μου. Ο αδερφός μου σκοτώθηκε το 2007. Και φέτος, λόγω της αντιπαροχής του παλιού μαγαζιού, μεταφερθήκαμε λίγο πιο δίπλα, στο καινούριο μας κατάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 8 χρόνια ήμουν ο πρώτος που έκανε, πέρα από ιχθυοπωλείο, και take away με μαγειρεμένα ψάρια…»
Ένας αιώνας ζωής λοιπόν σε μια πόλη που ταυτίστηκε με την επιχείρηση Μέρχα, η οποία, πλέον, βάζει πλώρη για έναν ακόμη αιώνα…