Ποινικές διώξεις για έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν κατά μελών της διοίκησης και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Αγρινίου, για τους 40 θανάτους ασθενών από κορονοϊό που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ–Covid 19, την περίοδο της πανδημίας. Η υπόθεση, που είχε προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας, εισέρχεται πλέον στη φάση της τακτικής ανάκρισης.
Κατηγορούμενοι, συγγενείς και γιατροί στην ανάκριση
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πελοπόννησος, ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ανακριτή Αγρινίου, όπου θα κληθούν οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν, ενώ θα εξεταστούν συγγενείς θυμάτων, πραγματογνώμονες και γιατροί. Οι θανόντες ήταν ηλικίας 30 έως 67 ετών, και όλοι νοσηλεύτηκαν και κατέληξαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των υγειονομικών κρίσεων του 2020 και 2021.
Οι διώξεις δεν περιορίζονται μόνο σε διοικητικά στελέχη και νοσηλευτές, αλλά αφορούν και άλλα πρόσωπα που πιθανόν θα ανακύψουν κατά την πορεία της ανακριτικής διαδικασίας. Το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται, η έκθεση σε κίνδυνο, συνιστά βαρύ κακούργημα, ιδίως όταν σχετίζεται με αποτέλεσμα θανάτου.
Πορίσματα που ξεμπλόκαραν την υπόθεση
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη φέρεται να έπαιξαν δύο ιατρικές πραγματογνωμοσύνες, που συντάχθηκαν από γιατρούς νοσοκομείου της Αθήνας. Οι ειδικοί μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους των 40 ασθενών και συνέταξαν εκθέσεις, οι οποίες –σύμφωνα με πληροφορίες– περιλαμβάνουν σαφείς ενδείξεις για πλημμελή ή εσφαλμένη διαχείριση των περιστατικών.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε μετά από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών από πλευράς 17 οικογενειών θυμάτων, που ζητούσαν απαντήσεις και δικαιοσύνη. Η έρευνα είχε παγώσει για σχεδόν δύο χρόνια, καθώς εννέα γιατροί από Πάτρα και Αττική που ορίστηκαν αρχικά ως πραγματογνώμονες, αρνήθηκαν να αναλάβουν το έργο, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας. Η στάση αυτή καθυστέρησε δραματικά την έρευνα, τη στιγμή που τα ποσοστά θνητότητας της ΜΕΘ Αγρινίου προκαλούσαν ήδη έντονη ανησυχία.
Παραίτηση διοικητή μετά την εισαγγελική παρέμβαση
Η υπόθεση είχε προκαλέσει θόρυβο και σε πολιτικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, έπειτα από σχετικό αίτημα του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Η παραίτηση ήρθε αμέσως μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, τον Ιούνιο του 2021, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του δικηγόρου Θανάση Διαμαντόπουλου.
Η εξέλιξη των ερευνών αναμένεται να ρίξει φως σε μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της πανδημίας στην ελληνική περιφέρεια, με τις οικογένειες των θυμάτων να επιμένουν πως δεν πρόκειται για “τραγική σύμπτωση”, αλλά για μια αλυσίδα παραλείψεων και πιθανής αμέλειας με θανατηφόρα αποτελέσματα.