Νέα δεδομένα στο πεδίο της γυναικολογικής ογκολογίας «διαμορφώνει η πρώτη ρομποτική υποδόρια μαστεκτομή που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα» από διεπιστημονική ιατρική ομάδα, υπό τον συντονισμό της κλινικής Γυναικολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του «Ερρίκος Ντυνάν», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Με την πρωτοποριακή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε 44χρονη ασθενής διανοίγονται νέοι δρόμοι, καθώς χρησιμοποιήθηκε η ρομποτική τεχνολογία για αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή, μέγιστης ακρίβειας, χωρίς να διαταραχθούν το δέρμα και οι θηλές, όπως και για την άμεση πλαστική αποκατάσταση των μαστών».
Η νέα μέθοδος που εφαρμόστηκε με τη χρήση του υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi, με το οποίο είναι εξοπλισμένο το «Ερρίκος Ντυνάν», σηματοδοτεί ουσιαστικά το μέλλον σε αντίστοιχες χειρουργικές επεμβάσεις στον μαστό, καθώς εξασφαλίζει μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, με μικρή χειρουργική τομή, ταχύτερη ανάρρωση και εξαιρετικό ογκολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Η ασθενής έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο εντός 48 ωρών.
Τον συντονισμό για τη διενέργεια της καινοτόμου χειρουργικής τεχνικής, για την οποία συνεργάστηκε μια μεγάλη ομάδα εξειδικευμένων γενικών χειρουργών – χειρουργών μαστού, γυναικολόγων ογκολόγων, ρομποτικών χειρουργών και πλαστικών χειρουργών, είχε ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νυρεμβέργης και διευθυντής της κλινικής Γυναικολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του «Ερρίκος Ντυνάν», Δημήτριος Μπολοβής.
Καθοριστική ήταν η συμμετοχή του διευθυντή της Μονάδας Μαστού του ογκολογικού Νοσοκομείου Istituto di Candiolo στο Τορίνο, Antonio Toesca, πρωτοπόρου στην ανάπτυξη της ρομποτικής χειρουργικής, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα ειδικά για την επιτυχή διενέργεια της πρώτης ρομποτικής υποδόριας μαστεκτομής στη χώρα μας. Ενεργό συμμετοχή στη διεπιστημονική ομάδα είχαν ο γυναικολόγος-χειρουργός Μαστού Ιωάννης Παπαπαναγιώτου, ο χειρουργός Μαστού Γεώργιος Μεταξάς, ο διευθυντής της Μονάδας Μαστού του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», καθηγητής Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, η πλαστική χειρουργός Αικατερίνη Στυλιανάκη και ο Γεώργιος Γιαννιτόπουλος, διευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν».
Η ρομποτικά υποβοηθούμενη μαστεκτομή πραγματοποιείται μέσω μιας πολύ μικρής τομής 3 εκ., που τοποθετείται στρατηγικά στη μασχάλη, δηλαδή σε σημείο που δεν είναι ορατή, επιτρέποντας να διατηρηθούν ακέραια το δέρμα και η θηλή και να διαταράσσονται όσο το δυνατόν λιγότερο οι γύρω ιστοί. Η αποκατάσταση γίνεται στον ίδιο χρόνο της ρομποτικής επέμβασης, με την τοποθέτηση των ενθεμάτων μέσω της μικρής τομής των 3 εκ.
Η νέα τεχνική, που ακολουθείται πλέον από όλα τα εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, πλεονεκτεί έναντι της παραδοσιακής, κλασικής μαστεκτομής, κατά την οποία η χειρουργική τομή είναι μεγαλύτερη, η ουλή ορατή, η περίοδος ανάρρωσης επίσης μεγαλύτερη και η αίσθηση της απώλειας ιδιαίτερα έντονη. Η ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού είναι μια εξατομικευμένη επέμβαση και το πλάνο καταρτίζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε ασθενούς. Υποψήφιες για ρομποτική μαστεκτομή είναι γυναίκες με μέτριους ή μικρούς μαστούς, που πρέπει να υποβληθούν σε μαστεκτομή είτε προφυλακτικά (λόγω εντοπισμένης μετάλλαξης σε κάποιο γονίδιο και με βαρύ ιστορικό κακοήθειας στον μαστό στον οικογενειακό πυρήνα), είτε λόγω κακοήθειας αρχικού σταδίου.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ