Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τις 20 Απριλίου 1943, ημέρα κατά την οποία η Παλιά Σκαμνιά του Ολύμπου, κάηκε ολοσχερώς από τους Ναζί Γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των κατοίκων της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας.
Από την ημερομηνία της καταστροφής και μετά, οι Σκαμνιώτες σκορπίστηκαν και οι πολλοί δεν ξαναγύρισαν, ζώντας τον ξεριζωμό στον ίδιο τους τον τόπο. Το χωριό δεν ξαναχτίστηκε στο ίδιο σημείο και σβήστηκε από τον χάρτη.
Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης τελέστηκε και φέτος,τα ην Κυριακή 4 Μαΐου 2025, η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα π. Ιωάννη Δραχαλίβα, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας του σημερινού χωριού-με τη διοργάνωση του Συλλόγου των Απανταχού Σκαμνιωτών, στη μνήμη των ανθρώπων αλλά και του παλιού κόσμου που χάθηκαν.
Στη συνέχεια, στο χώρο του Ηρώου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση Μνήμης, με ομιλίες. Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Κώστας Γουγούλας μετέφερε τον χαιρετισμό του Σκαμνιώτη ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Αγοραστού και το μήνυμά του
«Οι Σκαμνιώτες διασκορπίστηκαν αλλά δεν ξέχασαν τις ρίζες και την ιστορία τους. Δεν πέτυχαν οι βάρβαροι κατακτητές αυτό που ήθελαν…ΣΚΑΜΝΙΩΤΕΣ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Τούλα Μουγδή μίλησε για το χρονικό της καταστροφής-του βομβαρδισμού και της πυρπόλησης-όπως το κατέγραψε ο δάσκαλος Δημήτριος Ζήση Μουγδής που έζησε τα γεγονότα. Το μέλος του Συλλόγου Αρχοντία Γιαννακάκη, μίλησε για τη σημασία του ιστορικού χώρου της Παλιάς Σκαμνιάς και την αξιοποίησή του όπως είναι σήμερα, από τόπο βαρβαρότητας σε τόπο ιστορικής μνήμης και βιωματικής μάθησης των φρικαλεοτήτων του ναζισμού και του φασισμού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Βαγγέλης Αποστόλου, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Γεώργιος Κατσιούρας, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Σκαμνιάς Κωνσταντίνος Μωραΐτης και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αμπελώνα Δημήτριος Θεοχαρίδης. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο δημοτικός Σύμβουλος Αμπελώνα και πρόεδρος του Συλλόγου Εστία Παράδοσης και Πολιτισμού Αμπελώνα, Μάριος Δημάκης και η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Κρυοβρυσιωτών, Ευθυμία Σερλέτη.
Ο Σύλλογος με αφορμή την Ημέρα Μνήμης μεταδίδει το μήνυμα με το απόσπασμα από την ομιλία του μέλους του, Αρχοντίας Γιαννακάκη:
«Η ιστορία της αντίστασης στο χωριό μας πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας, αφορά τον καθέναν μας προσωπικά αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας, ατομικής και συλλογικής. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί που πήραν μέρος στην αντίσταση ή υπέστησαν τα «αντίποινα»-εγκλήματα ήταν ο παππούς μας, ο γείτονάς μας, ο συγχωριανός μας.Δεν μπορεί να μην σκεφτόμαστε σήμερα την απέλπιδα προσπάθεια αναζήτησης εστίας για όλους τους ξεριζωμένους! Δεν μπορεί να μην σκεφτόμαστε την κανονικοποίηση της λήθης! Να μη θυμόμαστε πώς προέκυψαν οι αλλαγές, να ζούμε σαν να φυτρώσαμε, σαν ένας κυρ Παντελής που αδιαφορεί και δικαιολογεί «Τι κι αν πεθαίνουνε πάνω στη γηχιλιάδες άνθρωποι…, αρκεί «ο γιος σου μονάχα να ‘ναι καλά, ν’ αφήσεις τ’ όνομα και τον παρά». Είναι πιο βαρύ να δικαιολογούμε και να αδιαφορούμε, εμείς που οι πρόγονοί μας έχουν παρόμοια ιστορία»…
Για την καλλιέργεια της Συλλογικής Μνήμης λειτούργησε υπαίθρια έκθεση με φωτογραφίες από την Παλιά Σκαμνιά όπως είναι σήμερα, με τα χαλάσματα που κρύβει η ομορφιά της φύσης και με την εκκλησία της Αγίας Τριάδας να στέκει αγέρωχη στον Όλυμπο, μοναδικό σωσμένο κτίσμα από τη λαίλαπα των Ναζί, χαρακτηρισμένο διατηρητέο ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο.