Της Εύας Καλογήρου
Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στο ψωμί δεν αποκλείεται να βρεθούν οι καταναλωτές, καθώς παρατηρείται άνοδος στο κόστος παραγωγής αλλά και αυξήσεις στα σιτηρά.
Να σημειωθεί ότι αυτήν την στιγμή στην αγορά της Λάρισας, η τιμή του ψωμιού κυμαίνεται από 1,20 μέχρι 1,30 ευρώ ενώ κανείς δεν ξέρει πόσο θα φθάσει το επόμενο διάστημα.
Με τις τιμές πρώτων υλών και κυρίως του σιταριού αλλά και την ενέργεια να είναι οι βασικές μεταβλητές της τιμής για το ψωμί, οι αρτοποιοί “βλέπουν” το μέλλον με αβεβαιότητα, έχοντας “ματώσει” και αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το σταθερά υψηλό κόστος ενέργειας.
«Καμία αύξηση δεν έχει γίνει στην τιμή του ψωμιού μέχρι το Πάσχα» τόνισε στη LarissaPress ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Λάρισας Αλέξανδρος Γκούλιος αναφερόμενος στις εξελίξεις, καθώς οι αρτοποιοί εδώ και καιρό απορροφούν τις διαδοχικές ανατιμήσεις.
«Το τι θα γίνει στο μέλλον είναι άγνωστο» επεσήμανε ο κ. Γκούλιος, καθώς οι τιμές στο ρεύμα και στο αέριο έχουν εκτοξευτεί, κατά 10% περίπου έχουν αυξηθεί και οι πρώτες ύλες ενώ και οι δασμοί επηρεάζουν τους αρτοποιούς όπως όλο τον κόσμο, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε ενεργοβόρες επιχειρήσεις», τόνισε, «πληρώνουμε 5.000-6.000 ευρώ ρεύμα κάθε μήνα» και οι εξοντωτικοί λογαριασμοί βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Έτσι, ο τζίρος των αρτοποιείων είναι πεσμένος κατά 20% ενώ βλέπουμε πλέον και τους φούρνους να κατεβάζουν ρολά στη Λάρισα, με τον κ. Γκούλιο να τονίζει ότι 10 φούρνοι τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν οριστικά.
Η καθημερινότητα του καταναλωτή βέβαια διαμορφώνεται όχι μόνο από τις τιμές στα ράφια, αλλά κυρίως από τη διαθέσιμη αγοραστική του δύναμη, η οποία τα τελευταία χρόνια σίγουρα έχει μειωθεί δραματικά…