Τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, 9 Μαΐου, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην καταληκτική ημέρα των εργασιών της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η δέσμη των μέτρων, τα οποία κινούνται συνολικά προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης και των στενών χρονικών πλαισίων εφαρμογής τους, πρόκειται να παρουσιαστούν αναλυτικά, όταν θα νομοθετηθούν.
Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας θα ζητήσει από τους πρυτάνεις να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ.
Το πλαίσιο αντιμετώπισης βίας στα Πανεπιστήμια
Τρεις είναι οι κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των έκνομων πράξεων στα Ανώτατα Ιδρύματα, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο:
Σε επίπεδο πρόληψης, η εφαρμογή της ελεγχόμενης εισόδου στα Πανεπιστήμια.
Σε επίπεδο καταστολής, η αυστηροποίηση των ποινών για όσους φοιτητές συλλαμβάνονται.
Ειδικότερα, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, θα υπάρχει κλιμάκωση της ποινής, η οποία μπορεί να φτάνει και στη διαγραφή του φοιτητή, αφού προηγηθεί η άμεση συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου, που θα έχει την ευθύνη αξιολόγησης του περιστατικού.
Σε περίπτωση, δηλαδή, που φοιτητής προβαίνει σε έκνομες πράξεις εντός ΑΕΙ, όπως γεγονότα βίας , προπηλακισμούς καθηγητών ή βανδαλισμούς περιουσίας του Πανεπιστημίου, θα κινείται αυτόματα η πειθαρχική διαδικασία και θα αναστέλλεται η φοιτητική ιδιότητα. Εάν δε καταδικαστεί, τότε θα διαγράφεται από τα μητρώα.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των διατάξεων, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που προξενείται σωματική βλάβη από οργανωμένες ομάδες εντός των ΑΕΙ, να μπορεί να διώκεται ως κακούργημα.
Επιπλέον, εκτός των πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών, θα υπάρχει και αστική ευθύνη: προτείνεται να αναλαμβάνουν το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών στα Ιδρύματα οι ίδιοι που προξενούν τους βανδαλισμούς, με το κόστος των ζημιών να τους καταλογίζεται στο ΑΦΜ τους μέσω Taxis.
Τέλος, θα ζητηθεί άμεσα να κλείσει το ζήτημα των σχεδίων ασφαλείας των πανεπιστημίων. Για το σκοπό αυτό, οι πρυτάνεις θα κληθούν εντός αυστηρής προθεσμίας – μάλλον έως το τέλος Ιουλίου – να καταρτίσουν τα σχέδια ασφαλείας ενώ ως το τέλος του 2025 να έχουν ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό για τα ΑΕΙ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικές κυρώσεις και στέρηση μισθού.