Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιου Πετραλιά και του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, με την οποία επεκτείνονται οι προβληματικές και άγονες περιοχές για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η απόφαση, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:
Στην κατηγορία Α’ εντάσσονται οι περιοχές που εδρεύουν Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία καθώς επίσης και οι περιοχές Σύμη Ρόδου, Ανώγεια Ρεθύμνου, Χάρακας Ηρακλείου, Σφακιά Χανίων, Οινόφυτα Βοιωτίας και η Προσοτσάνη Δράμας.
Στην κατηγορία Β’ εντάσσονται οι περιοχές Κατούνα και Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας και Αρχαία Ολυμπία Ηλείας.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «παράλληλα με την προκήρυξη 530 ειδικευμένων γιατρών, που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ανακοινώνουμε την ένταξη επιπλέον περιοχών για την κατηγορία των άγονων περιοχών» και προσέθεσε: «Ευελπιστούμε, ότι τα σημαντικά ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα, που θεσπίσαμε για αυτές τις περιοχές καθώς και η ταυτόχρονη πρόσκληση πολλών θέσεων, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού της χώρας μας, ώστε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και να καλυφθούν οι θέσεις. Δημιουργούμε συνθήκες επαγγελματικής εξέλιξης και ευελιξίας, για τους γιατρούς, που καθιστούν πιο ελκυστική την εργασία στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με σχέδιο και συνέπεια, χτίζουμε το νέο Ε.Σ.Υ. που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη σε κάθε γωνιά της χώρας».
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε:
«Εκτός από τη μεγαλύτερη ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, την ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις επιπλέον μόνιμες προσλήψεις, αυξάνουμε και τα οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις άγονες περιοχές. Έτσι, δημιουργούμε ένα ελκυστικό πλαίσιο ώστε να αυξηθεί η κάλυψη των κενών θέσεων σε γιατρούς και νοσηλευτές σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στελέχωσης».