Τη Δευτέρα, στη Ρώμη, ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα ανακοινωθούν όπως όλα δείχνουν, τα όσα εξασφάλισε για τον σιδηρόδρομο, μετά από διαπραγμάτευση με τους ιταλούς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο χθεσινό του ταξίδι – αστραπή στην αιώνια πόλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από το Ιταλικό Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η ιταλική πλευρά εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνέχιση των επενδύσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας τη σημασία μιας κερδοφόρας συνεργασίας και για τις δύο χώρες.
Στο τραπέζι τα νέα τρένα
Η Κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει ξεκαθαρίσει στην Ferrovie Dello Stato Italiane (μητρική της Hellenic Train), πως προϋπόθεση για να μπουν οι σχέσεις σε «νέες ράγες», αποτελεί η υποχρέωση να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του δικτύου.
Από την πλευρά τους οι Ιταλοί εδώ και πολλούς μήνες ζητούσαν να φτιαχτεί πρώτα το δίκτυο και μετά να φέρουν τους συρμούς.
Υπενθυμίζεται πως στις 28 Απριλίου υπεγράφησαν οι συμβάσεις που αφορούν στα έργα αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 450,12 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια των συμβάσεων έχει οριστεί σε 15 μήνες από σήμερα.
Το ραντεβού Κυρανάκη με τον CEO της Ferrovie Dello Stato Italiane Στέφανο Ντοναρούμα, τον CEO της Hellenic Train Ρομπέρτο Ρινάουντο και τον Μ. Σαλβίνι, αντιπρόεδρο της Ιταλικής Κυβέρνησης και υπουργό αρμόδιο για τις μεταφορές ξεκλειδώνει το Ανώτατο συμβούλιο Συνεργασίας τη Δευτέρα στη Ρώμη, το οποίο είχε «παγώσει» από τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση Κυρανάκη – Σαλβίνι επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία για ανάπτυξη στρατηγικών συνεργιών, ιδίως στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, μια από τις βασικές υποδομές για την ολοκλήρωση της εφοδιαστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη συνάντηση, η ιταλική πλευρά φέρεται να επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες, τη δέσμευσή της για επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της παρουσίας και την προώθηση καινοτόμων λύσεων στον σιδηροδρομικό τομέα.
Ο κοινός στόχος λέει η Ρώμη, είναι η οικοδόμηση μιας σταθερής και επωφελούς εταιρικής σχέσης και για τις δύο οικονομίες, διευκολύνοντας τη διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών επίσης όσον αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές και τη βιώσιμη κινητικότητα.
Και οι δύο αντιπροσωπείες, σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν την πλήρη προθυμία τους να συνεργαστούν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τη διαλειτουργικότητα της σιδηροδρομικής υποδομής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.