Της Ειρήνης Παπουτσή
Αλαλούμ, αντιδράσεις πανελλαδικά μα και προβληματισμό προκαλεί η εφαρμογή του νόμου που αφορά στα αυτοκινούμενα και τα τροχόσπιτα, καθώς η περίπτωση επιβολής προστίμου στην Κάτω Ακράτα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με επαγγελματίες, μέλη της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινουμένων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ) και ιδιοκτήτες να διαμαρτύρονται για την εξέλιξη.
Ο λόγος για τον νόμο 5170/2025 που επιβάλλει γενική απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινούμενων, όπως και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων σχεδόν παντού, απαγορεύοντας ταυτόχρονα όχι μόνο τη η στάθμευση σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και τη δωρεάν φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες.
Με την καλοκαιρινή περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών μεγάλη είναι η αναστάτωση που προκύπτει, ενώ το θέμα αγγίζει και τα παράλια της Λάρισας, που κάθε χρόνο φιλοξενούν αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα, κυρίως τουριστών, αλλά και Ελλήνων που επισκέπτονται την περιοχή, με τη LarissaPress να συνομιλεί σχετικά με τον Νίκο Ντάγκα, εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού του Δήμου Αγιάς και την Στεφανία Παπαδάκη, εκ μέρους της ΕΛΑΤ, σε μια προσπάθεια προσέγγισης του όλου θέματος.
«Για πολλοστή φορά η έλλειψη διαβούλευσης και το λάθος τάιμινγκ ως προς την υλοποίηση αποφάσεων δημιουργούν ζητήματα στον τουρισμό», ήταν τα πρώτα λόγια του Νίκου Ντάγκα, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει από την πρώτη στιγμή πως «η φιλοσοφία του νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού βρίσκει όλους σύμφωνους».
«Εκείνο που δημιουργεί ζητήματα είναι ο τρόπος που επελέγη, καθώς ο νόμος έρχεται να επιβληθεί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, επιβάλλοντας πρόστιμα και χωρίς να υπάρξει νωρίτερα σχετική διαβούλευση», επιμένει, σημειώνοντας μάλιστα πως η εξέλιξη δεν πλήττει μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αφού στην ευρύτερη περιοχή κινούνται πλέον και κατά τη χειμερινή περίοδο άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αναζητούν νέους προορισμούς, απολαμβάνοντας το φυσικό κάλλος και τις ομορφιές της.
«Η συγκεκριμένη κουβέντα έπρεπε να ανοίξει τον Σεπτέμβριο και πλέον να είμαστε έτοιμοι… Δυστυχώς οι εξελίξεις μας πρόλαβαν, αφού είχαμε κάνει ήδη επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για τη δημιουργία τεσσάρων Camper Station (2 ορεινά και 2 παραθαλάσσια)», συνεχίζει, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως λόγω της μεγάλης ακτογραμμής αλλά και των υπαρχουσών υποδομών η περιοχή είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα ζητήματα που τυχόν προκύψουν.
«Η ακτογραμμή είναι μεγάλη σε βαθμό που να επιτρέπει την στάση ανά 24ωρο, ενώ το δημοτικό κάμπινγκ του Στομίου, το ιδιωτικό κάμπινγκ που λειτουργεί στον Αγιόκαμπο αλλά ο χώρος στάθμευσης που διαμορφώθηκε στη Βελίκα μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για τους ιδιοκτήτες τροχόσπιτων», ολοκληρώνει ο κ. Ντάγκας.
Η άποψη της ΕΛΑΤ
Στη λάθος προσέγγιση του νομοθέτη αλλά και τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ αυτοκινούμενων οικίσκων και τροχόσπιτων εστιάζει η Στεφανία Παπαδάκη, εκ μέρους της ΕΛΑΤ, αναφέροντας στη LarissaPress τα εξής:
«Η νομοθεσία κινείται με λάθος προσέγγιση ως προς τη διατύπωσή της, ενώ η επίμαχη φράση απαγόρευσης “εν γένει σε κοινόχρηστους χώρους” είναι που δημιουργεί το πρόβλημα», τονίζει η κ. Παπαδάκη, μιλώντας για σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν τόσο για τον κλάδο όσο και για τη χρήση αυτοκινούμενων και τροχόσπιτων από Έλληνες πολίτες και ξένους επισκέπτες, τα οποία πλήττουν τον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες.
«Στην ουσία όλα είναι θέμα ΚΟΚ, ενώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους αυτοκινούμενους οικίσκους από τα τροχόσπιτα, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικό πράγμα», συνεχίζει, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα πως «δε γίνεται να προχωράς σε απαγορεύσεις και πρόστιμα όταν δεν έχεις φροντίσει νωρίτερα για υποδομές και κατάλληλους δημόσιους χώρους στάθμευσης, όπως τα Camper Stop που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη».
«Προφανώς και η κουβέντα όχι μόνον άνοιξε, μα και ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, ενώ ο αντίστοιχος ΕΟΤ Γερμανίας επικοινώνησε μαζί μας ζητώντας επιπλέον πληροφορίες και διευκρινίσεις», καταλήγει η Στεφανία Παπαδάκη, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΛΑΤ, με αφορμή και την πρόσφατη επιβολή προστίμου στην Ακράτα, ζητά την ακύρωση της συγκεκριμένης διάταξης έως ότου θεσπιστούν λογικοί και βιώσιμοι κανόνες στάθμευσης και διαμονής αυτοκινούμενων και τροχόσπιτων, με ταυτόχρονη ενίσχυση αυτής της μορφής τουρισμού με απαραίτητη προϋπόθεση την οργάνωση των υποδομών.
Τέλος, ζητείται η θέσπιση ξεκάθαρου νομικού πλαισίου, που θα διαχωρίζει τη στάθμευση από την ελεύθερη κατασκήνωση, αλλά και νομοθέτηση και δημιουργία ειδικών χώρων προσωρινής στάθμευσης αυτοκινούμενων (Camper Stop), με πρότυπα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών χωρών.