Του Άγγελου Προβιά
«À votre santé Mikis», δηλαδή «Στην υγειά σου, Μίκη», είναι μια φράση που χρησιμοποιείται από τους Γάλλους με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής σε ένα πρόσωπο, προσδίδοντας παράλληλα διαχρονικότητα στο μήνυμά τους. Η φράση αυτή αποτελεί και τον τίτλο της έκθεσης που διοργάνωσε μια ομάδα καλλιτεχνών (στην πλειονότητά τους με καταγωγή από τη Λάρισα) στην Πόλη του Φωτός, με αφορμή το γεγονός ότι η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το Παρίσι είναι η πόλη όπου μελοποίησε πολλά από τα έργα του.
Τα εύσημα για την έκθεση απέδωσε ο μοναδικός βιογράφος του Μίκη, ενώ σχετική αναφορά στο τεύχος της έκθεσης έκανε η ιστορικός τέχνης, Δρ Στέλλα Μουζακιώτου. Παρευρέθηκε, επίσης, η δημοσιογράφος που έπαιρνε συνεντεύξεις από τον Μίκη Θεοδωράκη στη Γαλλία.
Η LarissaPress συνομίλησε με τους επιμελητές της έκθεσης, τον κ. Μιχάλη Βακαλούλη και την κα Ρέα Σπανού, καθώς και με δύο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, την κα Βασιλική Παναγοπούλου και την κα Μάρω Κωστοπούλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη θεματολογία, την εμπειρία τους από το γεγονός, τη σπουδαία κριτική που έλαβαν, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια που σκοπεύουν να υλοποιήσουν μετά τη μεγάλη επιτυχία που βίωσαν.
Ο κοινωνικοπολιτιστικός χαρακτήρας της έκθεσης
«Όσον αφορά τη συμμετοχή και τη θεματολογία της έκθεσης, πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια από μια ομάδα ανεξάρτητων καλλιτεχνών, ως επί το πλείστον με καταγωγή από τη Λάρισα, εκ των οποίων άλλοι ασχολούνται με την τέχνη ερασιτεχνικά και άλλοι επαγγελματικά. Επιμελήθηκαν διάφορα έργα με επίκεντρο την εικονογράφηση των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν έχει εμπορικό αλλά κοινωνικοπολιτιστικό χαρακτήρα. Αυτή η έκθεση είναι μια αφορμή, γιατί μπορεί να ενώσει την Ελλάδα με τη Γαλλία πολιτιστικά και να αποτελέσει πολιτιστικό προϊόν. Ο Μίκης είναι διαχρονικός και εκπέμπει ένα φως στην τέχνη, και μπορεί με άλλα σχήματα αναφοράς — ακόμη και εκτός της τέχνης — να αναδείξει αυτή τη διαχρονικότητα. Εμείς κάναμε την αρχή και αναμένουμε να ακολουθήσουν και άλλοι στα βήματά μας», αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης.
Η συγκίνηση, τα χρώματα και ο φιλελληνισμός στο Παρίσι
«Όταν είδαμε τα έργα μας να εκτίθενται σε μια γκαλερί στο Παρίσι, νιώσαμε έντονη συγκίνηση. Ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός για την προσπάθειά μας», τόνισαν οι καλλιτέχνες.
Σχετικά με τη σύλληψη της ιδέας και τη διαδικασία αποτύπωσης του καλλιτεχνικού οράματος, η κα Κωστοπούλου και η κα Παναγοπούλου επισημαίνουν: «Ο καθένας από εμάς διάλεξε ένα τραγούδι του Μίκη που του άρεσε, εντόπισε τις πιο σημαντικές λέξεις και από εκεί ξεκινήσαμε να “χτίζουμε” τον πίνακα, βασιζόμενοι στο συναίσθημα, τις εικόνες και τις εμπειρίες του καθενός. Το συναίσθημα, λοιπόν, έγινε εικόνα και η εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας αποτυπώθηκε στον πίνακα.»
Όσο για το πώς εξέλαβαν οι Παριζιάνοι την έκθεση, οι καλλιτέχνες και οι επιμελητές απαντούν: «Υπήρξε αποδοχή, επειδή είχαν προσωπικές αναμνήσεις από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο αγαπούσαν πολύ. Πολλοί Παριζιάνοι είναι φιλέλληνες και παρατηρήσαμε ότι μιλούσαν Ελληνικά σαν να ήταν η μητρική τους γλώσσα. Δίπλα από την έκθεση υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο, στο οποίο γίνεται εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Ο κόσμος ενημερώθηκε για την έκθεση μέσω ενός δικτύου που αριθμεί 3.500 μέλη ελληνικής καταγωγής.»
Τα εύσημα και τα μελλοντικά σχέδια
«Τα εύσημα για την έκθεση απέδωσε ο μοναδικός βιογράφος του Μίκη, Γιώργος Λογοθέτης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, αν ήταν εν ζωή ο Μίκης, θα ήταν πολύ περήφανος. Η Δρ Στέλλα Μουζακιώτου, ιστορικός τέχνης (ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ) και επιμελήτρια εκθέσεων, έκανε επίσης σχετική αναφορά στο τεύχος της έκθεσης. Είδαμε και τη δημοσιογράφο που έπαιρνε συνεντεύξεις από τον Μίκη Θεοδωράκη — μια Γαλλίδα φιλέλληνίδα που σήμερα εργάζεται σε ραδιοφωνικό σταθμό στη Γαλλία με το όνομα “Ελληνική Στιγμή” (AΥΠ Fm).
Τέλος, όσον αφορά τα μελλοντικά μας σχέδια, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε την έκθεση και αλλού, σε μέρη και χώρες με έντονο φιλελληνικό στοιχείο, όπως για παράδειγμα στην Αμερική.»
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαΐου στον χώρο Desmos, 14 Rue Vandamme, Paris, ενώ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι:
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Αργυριάδης Γιάννης, Γαργάλα Μαρία, Γιολδάση Τασία, Γκέκα Άννα, Διαμάντη Δέσποινα, Ευαγγέλου Παναγιώτα, Καραδόντου Βάσω, Κυριαζή Άννα, Κωστοπούλου Μαρία, Μελανού Ευδοξία, Μπαρμπούτση Ελευθερία (Έλντα), Ντούφα Ζωή, Παλάνης Χρήστος, Παναγοπούλου Βασιλική, Παπαγιάννη Ελένη, Παπαιωάννου Βασιλική, Παπαχρήστου Φωτεινή, Πατάκη Κασσιανή, Πούλκου Ιωάννα, Ράπτη Τζένη, Σαλαμάνη Μαρία, Σαπουνά Αγγελική, Σούκου Ζαχαρούλα, Τζιαμάνη Ραφαέλα, Τζίκα Αικατερίνη, Τσιαντούλα Γιαννούλα, Φιλλίπου Ιωάννα, Φουρλάμη Ειρήνη, Χαρούλης Δημοσθένης, Χελιδωνά Σοφία.