Συνεχίζονται οι εργασίες της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε το θέμα: “Σχεδιάζοντας, Προστατεύοντας, Δημιουργώντας στην εποχή της κλιματικής κρίσης”.
Πιο αναλυτικά:
Ο κ. Χρήστος Γιακουβής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας επισήμανε προλογικά ότι «οι υποδομές αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομείται η οικονομική και κοινωνική ζωή». Έβαλε ψηλά στην ατζέντα τη θωράκιση από φυσικές καταστροφές, χαιρέτησε τη δημιουργία κέντρου πολιτικής προστασίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή κυρίως είναι μεταποιητικές, συνεπώς για μια ανθηρή πρωτογενή και μεταποιητική παραγωγή είναι η λύση του προβλήματος του νερού.
Ο κ. Αλέξανδρος Μπελέσης, Γεωλόγος – Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας εξήγησε τις στρεβλώσεις παλαιότερων υποδομών που εν πολλοίς δεν θωράκισαν τη Θεσσαλία από τις πλημμύρες. «Χρειαζόμαστε αντιπλημμυρικά έργα στις μεγάλες θεσσαλικές πόλεις, ενίσχυση των αναχωμάτων κοντά στους αστικούς ιστούς γιατί εξαρχής δεν ξαναφτιάχνονται τόσα πολλά αναχώματα, ενώ μετά τον Daniel πρέπει να ξαναδούμε μια δεύτερη διέξοδο του Πηνειού προς το Αιγαίο» σημείωσε βάζοντας τη διάσταση ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να λάβει μια τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα έργα του Αχελώου.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καραμπατσάς, Γεωπόνος ΕΛΓΑ – Αντιπρόσωπος Γενικής Συνέλευσης ΓΕΩΤΕΕ έκανε αναφορά στα επίχειρα της κλιματικής μεταβολής που ως αποτέλεσμα έχουν να μειώνεται η ποσότητα, η ένταση και η κατανομή των βροχοπτώσεων ενώ η ξηρασία έχει αυξηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας. «Στην Περιφέρεια μας το 2020 είχαμε την άνοιξη ισχυρούς παγετούς και το φθινόπωρο τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό. Το 2021 έντονα κύματα καύσωνα και ο Δεκέμβριος του 2022 καταγράφηκε ως ο θερμότερος όλων των εποχών, άνοιξη του 2023 επίσης ισχυροί παγετοί κ.ο.κ δηλαδή έχουμε συνεχιζόμενα φαινόμενα που παλαιότερα θεωρούνταν απίθανα σενάρια καταστροφών» κατέληξε.
Η κα. Εύα Ψαθά, Πολιτικός Μηχανικός και Δρ. Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε ότι «όλες οι πόλεις δεν είναι de facto ανθεκτικές αλλά έχει να κάνει με το εύρος των απωλειών μετά το σοκ». Στάθηκε με έμφαση σε καλές διεθνείς πρακτικές και εμβληματικά παραδείγματα ανθεκτικών πόλεων, όπως η Κοπεγχάγη που τερματίζει πρώτη σε όλες τις λίστες ποιότητας ζωής και το 2011 είχε ζήσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. «Κάποιοι πεζόδρομοι και δημόσιοι χώροι της Κοπεγχάγης λειτουργούν πλέον ως χείμαρροι και λίμνες όταν βρέχει» πρόσθεσε. Στο ερώτημα αν είναι ανθεκτικές οι θεσσαλικές πόλεις, η κα. Ψαθά απάντησε ότι διαθέτουν μέτρια ανθεκτικότητα και έντονη περιβαλλοντική ευαλωτότητα.
Ο κ. Λάμπρος Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφερόμενος στα υδραυλικά έργα σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν το 2025 να πηγαίνουμε με νομοθεσία του 1974 όσον αφορά στις προδιαγραφές σχεδιασμού τέτοιων έργων».
«Πώς θα βγάλω ένα υδραυλικό μοντέλο ή θα κάνω μια προσομοίωση πλημμυρικού κινδύνου, όταν για παράδειγμα η Μαγνησία δεν έχει καν υδρομετρικό σταθμό;» αναρωτήθηκε με έμφαση σημειώνοντας την ανάγκη ολιστικής διαχείρισης ώστε στο τέλος να έχουμε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου.