Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Bουλής Nικήτας Κακλαμάνης επισήμως ότι η Βουλή παρέλαβε τη δικογραφία που αφορά τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και το πότε θα έχουν πρόσβαση οι εκπρόσωποι των κομμάτων για να τη μελετήσουν.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ογκώδη δικογραφία, αναμένεται ότι θα μεσολαβήσουν μερικές ημέρες μέχρι να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός των κομματικών επιτελείων για τις επόμενες κινήσεις.
Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «έδειξε» χθες στην κατεύθυνση της πρακτικής που ακολουθήθηκε στην υπόθεση Τριαντόπουλου. «Θεωρούμε ως κυβέρνηση ότι αυτή η λογική που ακολουθήθηκε, μετά και από βούληση του κ. Τριαντόπουλου, είναι οδηγός για τέτοιες περιπτώσεις», επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «επί της ουσίας πρέπει πρώτα να μελετηθεί η δικογραφία» και ότι «εφόσον μελετηθεί, θα τοποθετηθούμε. Κρατάμε όμως τη μεγάλη εικόνα ότι εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη». Αναφορικά με τον κ. Σπίρτζη και πιθανό δικό του αδίκημα, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι «έχει παραγραφεί, και οι ηρωισμοί που έχουν εκφραστεί από τον ίδιο είναι για να ‘χαμε να λέγαμε».
Στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται να κινηθούν μόνοι τους στην κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Καραμανλή, εφόσον τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δικογραφία αιτιολογούν μια τέτοια κίνηση. «Η όποια φορά δεν κινηθήκαμε μόνοι μας ήταν όταν δεν είχαμε τη δυνατότητα, καθώς δεν επαρκούσαν οι υπογραφές των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας μας», αναφέρουν σε σχέση με τη συζήτηση για πιθανή συνεργασία με άλλα κόμματα. Η αναφορά γίνεται για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, που απαιτούσε 50 υπογραφές βουλευτών. Η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής χρειάζεται 30 υπογραφές και το ΠΑΣΟΚ με 33 βουλευτές θα προχωρήσει μόνο του, όπως έκανε και με την πρόταση για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Οσον αφορά το περιεχόμενο της πρότασης, αναφέρουν ότι «δεν είναι δυνατόν να διώκονται για κακούργημα υφιστάμενα στελέχη του υπουργού και ο υπουργός να διώκεται για πλημμέλημα», προσθέτοντας ότι αυτή είναι η πυξίδα με βάση την οποία θα κινηθούν. Η αναφορά συνδέεται με διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκαν για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.
Το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες συζήτησε τις επόμενες κινήσεις σε σχέση με την προανακριτική επιτροπή. Φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου κινείται στην κατεύθυνση κατάθεσης δικής της πρότασης, όπως έκανε και τον Νοέμβριο του 2023. Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ανέφερε ότι η πρόταση «θα είναι σκληρή προς όλες τις κατευθύνσεις».
Σε κάθε περίπτωση, και στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να μελετήσουν τη δικογραφία για να οριστικοποιήσουν τις κινήσεις τους. Εχουν άλλωστε το πρόβλημα ότι δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό των 30 βουλευτών για να προχωρήσουν μόνοι τους. Αναμένεται ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει νέα επαφή με τη Νέα Αριστερά, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει συντονισμένη κίνηση.