Το πασχαλινό τραπέζι είναι από μόνο του μια γιορτή – με φίλους, οικογένεια, γέλια και φυσικά καλό φαγητό. Και τι καλύτερο για να δέσει όλο αυτό από ένα ποτήρι καλό κρασί; Είτε ετοιμάζετε τον παραδοσιακό οβελία, είτε πειραματίζεστε με πιο σύγχρονες συνταγές, το σωστό κρασί μπορεί πραγματικά να απογειώσει τις γεύσεις και να κάνει τη διαφορά.
Η LarissaPress βρέθηκε στην Cava Rokos όπου και συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη της, κ. Γιώργο Ρόκο για τις δικές του προτάσεις πάνω στο θέμα του κρασιού, προτάσεις που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους και τον ουρανίσκο σας!
Ξεκινώντας την συζήτηση ο κος Ρόκος έκανε μια αναφορά στην σειρά που κατά κανόνα επιβάλλεται στην κατανάλωση του κρασιού σε ένα τραπέζι:
«Πάντα ξεκινάμε στην αρχή με αφρώδες κρασί με σκοπό να καθαρίσει ο ουρανίσκος μας από άλλες γεύσεις που παραμένουν στο στόμα μας και μετά αναλόγως περνάμε σε λευκό κρασί αν πρόκειται για ψάρι και σε κόκκινο κρασί όταν μιλάμε για κρέας όπως αυτό που κυριαρχεί στο πασχαλινό μας τραπέζι, βέβαια αυτός ο κανόνας πολλές φορές εύκολα καταρρίπτεται καθώς τα γούστα ποικίλουν στον εκάστοτε καταναλωτή..»
Περνώντας στα εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού είτε αλμυρά είτε γλυκά ο κ. Ρόκος δίνει έμφαση στην εντοπιότητα του κρασιού και ανάλογα με το γεύμα προτείνει και το κρασί:
«Όπως ανέφερα και προηγουμένως για το κρέας επί το πλείστον το συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί, η κάθε κουζίνα που έχει η περιοχή ταιριάζει και με τα κρασιά της, στη Λάρισα έχουμε το κρασί Ραψάνη που ταιριάζει με τον οβελία και συγκεκριμένα το ξινόμαυρο κρασάτο σταυρωτό που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης, επιβάλλεται κατά την γνώμη μου να στηρίζουμε την περιοχή μας. Για το κοκορέτσι θέλουμε λίγο πιο βαρύ κρασί τύπου Cabernet, ενώ για την Μαγειρίτσα κάτι που να είναι αρκετά αρωματικό τύπου Sauvignon. Όσον αφορά το επιδόρπιο αν επιλέξουμε γλυκό όπως πουτίγκα η καρυδόπιτα προτιμάμε κάτι γλυκό και ανάλαφρο ενώ αν επιλέξουμε κάτι που έχει ως βάση την σοκολάτα που είναι πιο βαριά σε γεύση θέλουμε και το αντίστοιχο κρασί..»
Οι ετικέτες που προτείνει ο κος Ρόκος:
Για το αρνί:
1. Παπαδόπουλος Ραψάνη: Το Παπαδόπουλος Ραψάνη Ερυθρό είναι γνωστό για το βαθύ κόκκινο χρώμα του και τα πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιών και μπαχαρικών. Στην γεύση, προσφέρει μια ισορροπημένη εμπειρία με λεπτές τανίνες και μια διακριτική γλύκα που θα καθηλώσει τις αισθήσεις σας. Το μεταξένιο τελείωμα του θα σας αφήσει μια ανεξίτηλη εντύπωση.
2. Ντούγκος Ραψάνη Old Vines Ερυθρό: Η premium Ραψάνη του κτήματος Ντούγκος από παλαιά κλήματα 60+ ετών, παράγεται από πολύ μικρές στρεμματικές αποδόσεις και μετά από εξαιρετικά αυστηρή επιλογή φρούτου. Αρωματική πολυπλοκότητα στη μύτη με βότανα, λιβάνι και ζωηρό κόκκινο φρούτο. Κρασί πυκνής δομής και τοπ φινέτσας που θα αποζημιώσει περαιτέρω παλαίωση.
Για την μαγειρίτσα:
1. Craggy Range Sauvignon Blanc: Ιδανικό για όσους αναζητούν έντονη και δροσιστική γεύση, το Craggy Range Sauvignon προσφέρει νότες από φρούτα του πάθους, κίτρο και λεμονόχορτο, που παντρεύονται τέλεια με μια ζωντανή οξύτητα. Αυτή η γευστική συνύπαρξη δημιουργεί μια μακρά επίγευση που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
2. Jules Taylor Sauvignon Blanc: Το Jules Taylor Sauvignon ξεχωρίζει για την φρέσκια και ευχάριστη γεύση του. Περιλαμβάνει νότες από φρούτα όπως σταφύλι, ανανά και πεπόνι, δημιουργώντας έναν εκλεπτυσμένο συνδυασμό που θα ενθουσιάσει τους ουρανίσκους σας. Η ιδανική του οξύτητα και η μακρά του επίγευση προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας.
Για το επιδόρπιο:
1. Αργυρός Vinsanto Late Release Ερυθρό: Στο ποτήρι, ο ΑΡΓΥΡΟΣ VINSANTO LATE RELEASE κλέβει τις εντυπώσεις με το βαθύ χρυσό χρώμα του. Οι νότες από αποξηραμένα φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς και καραμέλα εντυπωσιάζουν από την πρώτη γουλιά. Ισορροπημένη γλυκύτητα και εκλεπτυσμένη οξύτητα συνδυάζονται αρμονικά, δημιουργώντας μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία. Το συγκεκριμένο κρασί συνοδεύει άψογα επιδόρπια όπως γλυκά με βάση τη σοκολάτα ή το μέλι, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί και μόνο του ως aperitif.
2. Muscat of Lemnos Grand Cru: Τα αρώματα είναι σαγηνευτικά. Λάιμ, ξύσμα πορτοκαλιού, αγιόκλημα και θυμάρι. Είναι λείο, με καλά επίπεδα οξύτητας και πικάντικες νότες Μοσχάτου. Το κρασί είναι καλά ενσωματωμένο, όμορφα ισορροπημένο με ένα επίμονο τελείωμα.