Ημερίδα Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα, με σκοπό την παρουσίαση του Έργου LIFE-IP CEI-Greece, την ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών κυκλικής οικονομίας που δύναται να εφαρμοστούν στη Θεσσαλία και την εν γένει καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που άπτονται αυτής.
Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος αναφερόμενος στην ημερίδα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι μια δράση που εξειδικεύεται στις ειδικές ανάγκες που έχει κάθε περιοχή.
Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Χωματίδης από το Πράσινο Ταμείο, τόνισε ότι σήμερα ξεκινάει το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Οικοδόμησης Δυναμικού, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με προσκεκλημένους ομιλητές εκπροσώπους φορέων, θα παρουσιαστούν θέματα που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, θα υλοποιηθούν βιωματικές ασκήσεις και θα παρουσιαστούν παραδείγματα από τους εταίρους του Έργου.
Τα εργαστήρια στοχεύουν στην κατάρτιση όλων των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν κυκλικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, όπως είναι οι δήμοι, οι βιομηχανίες, οι ΜμΕ, οι ενώσεις αγροτών, τα επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τοπικές τουριστικές ενώσεις, ΜΚΟ κ.λπ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Θεσσαλίας Φώτης Λαμπρινίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα πορίσματα της ημερίδας και τους εργαστηρίου θα αποτελέσουν οδηγό για εφαρμογές άμεσων πολιτικών στους δήμους της περιφέρειας, ώστε να περάσουμε σε ένα καινούργιο μοντέλο για τη Θεσσαλία.
Η ημερίδα συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων, εκπροσωπώντας κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση, συλλογικούς φορείς του αγροτικού και τουριστικού κλάδου, επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε το έργο LIFE-IP CEI-Greece και αναδείχθηκαν επιτυχημένες πρακτικές κυκλικής οικονομίας, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στον Δήμο Λαρισαίων όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Το Έργο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων του Πράσινου Ταμείου και της ΟΕΑ. Απώτερο στόχο του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.
Κατά την έναρξη της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Φώτης Λαμπρινίδης, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα της Ημερίδας θα αποτελέσουν οδηγό για την υλοποίηση άμεσων πολιτικών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο ΥΠΕΝ επισήμανε ότι καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για τη μείωση της ταφής αποβλήτων και την εφαρμογή ενός κυκλικού μοντέλου διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει την πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας για τα συλλεγόμενα ρεύματα αποβλήτων, καθώς και μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων.
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Σακκάς Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας τόνισε ότι στόχος είναι η Θεσσαλία να εξελιχθεί σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης σε ένα βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα και στο ρόλο του Πράσινου Ταμείου στο έργο LIFE όχι μόνο ως συνδικαιούχος, αλλά και ως συγχρηματοδότης.
Ακολούθως, ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης πραγματοποίησε παρουσίαση για τις βασικές προτεραιότητες στη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας, ενώ στη συνέχεια η κα Μαίρη Πλατή υπεύθυνη του έργου LIFE-IP CEI-Greece από το ΥΠΕΝ, παρουσίασε την επισκόπηση και τα αποτελέσματα του έργου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές. Η κα Μαρία Βρόντιση, Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε πιλοτικές δράσεις επαναχρησιμοποίησης δομικών στοιχείων στον τομέα της οικοδομής. Ακολούθησε ο κ. Ξενοφών Σπηλιώτης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος ανέλυσε τη στρατηγική αξιοποίησης αποβλήτων για παραγωγική χρήση, ως κρίσιμο παράγοντα για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Φώτης Τέκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Olea Fortious, αναφέρθηκε σε μια καινοτόμο μέθοδο αξιοποίησης των παραπροϊόντων παραγωγής από ελαιοτριβεία και οινοποιεία, με στόχο την παραγωγή ζωοτροφών. Επιπλέον, ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, υπεύθυνος του έργου AGRO WATER, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα άρδευσης ακριβείας και προστασίας των καλλιεργειών.
Τέλος, ο κ. Μωχάμεντ Νταράουσε αναφέρθηκε σε μεθόδους μείωσης των εισροών και του κόστους παραγωγής στις καλλιέργειες βάμβακος.
Την Ημερίδα συντόνισε ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος.
Στις 9, 10 και 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το Περιφερειακό Εργαστήριο Οικοδόμησης Δυναμικού, με στόχο την κατάρτιση των ενδιαφερόμενων φορέων που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις για τη διαχείριση αποβλήτων.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες εδώ
Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας www.circulargreece.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
· https://www.facebook.com/CircularGreece/
· https://twitter.com/CircularGreece
· https://www.linkedin.com/company/life-ip-cei-greece-circular-greece/
· https://www.instagram.com/circulargreece/
· https://youtube.com/@circulargreece
Ε.Κ
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δημήτρης Καστανάρας//LarissaPress