Της Ειρήνης Παπουτσή
ΦΩΤΟ: Λεωνίδας Τζέκας // LarissaPress
Παγάνες, καρτέρια και ξεφωλιάσματα, μονόβολα και δράμια, ορολογία άγνωστη στους περισσότερους μα απολύτως οικεία στους λάτρεις του κυνηγιού, με τον φακό της LarissaPress να σας μεταφέρει στις πλαγιές του Κισσάβου, όπου από τις 20 Αυγούστου ξεκίνησε η θήρα του αγριόχοιρου.
Πολλές οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου είδους κυνηγιού, ενώ η ευφυΐα που διακρίνει το αγριογούρουνο καθιστά τη θήρευσή του πρόκληση, με τους κυνηγούς να εστιάζουν ιδιαιτέρως στην πειθαρχία, την τακτική και την ομαδική προσπάθεια που απαιτείται ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι παράγοντες επικινδυνότητας της θήρευσής του.
«Το κυνήγι του, με την αύξηση των πληθυσμών και των υβριδίων που προέκυψαν μετά τη διακοπή χρηματοδότησης για την εκτροφή αγριογούρουνων ελευθέρας βοσκής, ξεκινά πλέον νωρίτερα (αντί 15/9), ωστόσο δε λύνει τα προβλήματα του υπερπληθυσμού», περιγράφει στη LP έμπειρος κυνηγός, χαρακτηρίζοντας «ξεχωριστό και ιδιαίτερο» το κυνήγι του αγριόχοιρου, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην οξυδέρκεια του ζώου.
«Η πρόκληση είναι μεγάλη, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η καλή εκπαίδευση και συνεργασία τόσο της ομάδας, όσο και των σκύλων, καθώς απαιτείται απόλυτος συντονισμός ώστε να μην προκύψουν κίνδυνοι. Ο Κίσσαβος και το Μαυροβούνι ενδείκνυνται για το κυνήγι αγριογούρουνου, ωστόσο υπάρχουν κυνηγοί με λατρεία στο είδος, οι οποίοι δεν αρκούνται σε τοπική ή περιφερειακή άδεια, μα έχοντας προμηθευτεί γενική άδεια κυνηγιού φτάνουν μέχρι τον Έβρο για τη θήρα του αγριόχοιρου», αναφέρει ο Λαρισαίος κυνηγός.
«Όπως και να’ χει ένα ζώο με απίστευτα αναπτυγμένη ακοή και όσφρηση, που πολλές φορές το βάρος του ξεπερνά τα 250 κιλά, δεν είναι εύκολος… αντίπαλος. Προφανώς εκεί βρίσκεται και η πρόκληση», καταλήγει ο συνομιλητής μας, σημειώνοντας παράλληλα ως απολύτως απαραίτητη και υποχρεωτική τη χρήση του ειδικού πορτοκαλί γιλέκου κατά τη θήρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα στο κυνήγι του αγριόχοιρου.