Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύσταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που καλείται να ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας με την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα 57 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει πως «δεν θα ερευνήσουν το δυστύχημα οι “ελεγχόμενοι”» και ζητεί Επιτροπή διακομματικής συναίνεσης. Όπως έγινε γνωστό, στην Επιτροπή γενικότερα συμμετέχουν οι:
- Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
- Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
- Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.
Οι αντιδράσεις έρχονται κυρίως για την παρουσία του κυρίου Ζηλιασκόπουλου στην Επιτροπή καθώς για χρόνια υπήρξε πρόεδρος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κλήθηκε να εφαρμόσει μνημονιακά μέτρα που αναμφίβολα υποβάθμισαν τον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Η ανάρτηση Παππά
Ο τομεάρχης υποδομών και μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς με ανάρτηση του στο Twitter, αναφέρει πως ο κ. Ζηλιασκόπουλος, αποτέλεσε Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον 2010 έως και το 2015 και τώρα καλείται να ελέγξει ο ίδιος τις ευθύνες του. «Κοροϊδά και προσβολή», υπογραμμίζει.
Η περίοδος της προεδρίας Ζηλιασκόπουλου συνδέεται άλλωστε με μέρες απόλυτης λιτότητας για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθώς ακολούθησε τις υπογραφές των πρώτων μνημονίων. Εκείνη την περίοδο το προσωπικό στελέχωσης του σιδηρόδρομου μειώθηκε δραματικά, ενώ συμπίπτει χρονικά και με ημερομηνίες που εφαρμόστηκαν και άλλες περικοπές.
Ο Έλληνας καθηγητής υπάρχει ακόμα και το πέρασμα από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ την οποία ανέλαβε επίσημα τον Ιούνιο του 2021 και την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα ερευνήσουν το δυστύχημα στα Τέμπη οι «ελεγχόμενοι»
«Η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή. Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα.
Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα «τραγικό ανθρώπινο λάθος» και «διαχρονικές οι ευθύνες».
Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές».
Το βιογραφικό του Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου, όπως αναγράφεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος γεννήθηκε στο Θούριο Έβρου το 1960. Μετά την απόκτηση του διδακτορικού του διπλώματος, εργάστηκε στο Department of Civil Engineering του Ohio State University των ΗΠΑ, όπου κατείχε θέση Assistant Professor από το 1994 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2003 εργάσθηκε στο Department of Civil Engineering του Northwestern University των ΗΠΑ όπου κατείχε θέση Assistant και αργότερα Associate Professor (Louis Berger Junior Chair). Ταυτόχρονα, εργάσθηκε στο Transportation Research Center και συνεργάσθηκε με το Department of Industrial Engineering and Management Sciences του ιδίου πανεπιστημίου.
Από το 2003, εργάζεται στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών — αρχικά ως Αναπληρωτής Καθηγητής, και σήμερα Καθηγητής Βελτιστοποίησης Συστημάτων Παραγωγής/Μεταφορών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βελτιστοποίησης Συστημάτων — όπου διδάσκει μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics”. Την περίοδο 2010-2015 διετέλεσε Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την περίοδο 2013-2015 ήταν μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Logistics. Από το 2020 είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν πρότυπα ισορροπίας και βελτιστοποίησης δικτύων, αλγορίθμους βέλτιστης διαδρομής, τεχνολογίες πληροφοριών, συστήματα ελέγχου, Logistics, διαχείριση κυκλοφορίας, και δρομολόγησης εμπορευματικών μεταφορών.