Της Φανής Δουρδούρα
«H Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοστατεί στον απαραίτητο μετασχηματισμό για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και της Ατζέντας 2030 και είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα, κατά περισσότερο από 50%. Επιλέχτηκε και συμμετέχει στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030, διακρίθηκε στις 200 καλύτερες πρακτικές green deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, τιμήθηκε με το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ν.Α. Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο Υποθαλλάσιων Μουσείων στη χώρα, με τον Παρθενώνα των ναυαγίων, το αρχαιότερο επισκέψιμο υποθαλάσσιο μουσείο στον κόσμο στην Περιστέρα της Αλοννήσου» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στην ενημερωτική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Europe Direct στη Λάρισα, η οποία εντάσσεται σε έναν κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών του 2024.
Ξεκινώντας την ομιλία του με θέμα «Η αναπτυξιακή πολιτική της Θεσσαλίας» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι «η Ευρώπη έχει θέμα από έλλειψη επικοινωνίας, παίρνει λιγότερα από όσα δίνει επικοινωνιακά». «Το νέο Πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-2027, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο παραγωγής έργων ουσίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της κοινωνίας, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους συνολικού ύψους 554 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένους κατά 31% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου Προγράμματος. Διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα ανθρωποκεντρικό, που δίνει ανάσα και οξυγόνο ελπίδας. Είμαστε ένα με την κοινωνία και σε εποχή πολυκρίσης, το όραμά μας είναι να διαμορφώσουμε μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης made in Europe, που να οδηγεί σε αυτάρκεια σε νερό, τρόφιμα, ενέργεια» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.
Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα μίλησε για τον κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό να επικοινωνήσουν στους πολίτες για το τι έχει πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των συγχρηματοδοτούμενων έργων, ποιες είναι οι εμβληματικές πολιτικές οι οποίες αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και τις προοπτικές τους και να ακούσουν από τους κατά τόπους περιφερειάρχες ποιο είναι το όραμά τους και ποια είναι η κατά τόπους στρατηγική για το επόμενο διάστημα.
Σε ερώτηση της LarissaPress «πώς θα συμβάλει η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» στη Θεσσαλία και αν είναι εφικτή η υλοποίηση των στόχων στην Ελλάδα» ο κ. Τσουτσοπλίδης σημείωσε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει αντιληπτό ενόψει της κλιματικής αλλαγής ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει το μοντέλο τόσο της παραγωγής σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής όσο και σε επίπεδο αγροδιατροφικού τομέα. Αυτό σε συνδυασμό με την ψηφιακή μετάβαση είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και απαραίτητο. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση και είναι όρος επιβίωσης κυριολεκτικά γιατί με την κλιματική αλλαγή δεν θα μπορούμε να έχουμε αγροτική παραγωγή αν δεν προσαρμοστούμε κατάλληλα».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Τάχος επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι «κατά καιρούς μπαίνουν θέματα όπως αν είναι η Ευρώπη αγροτική ένωση, οικονομική ένωση, η Ευρώπη των λαών, ή η Ευρώπη των επιχειρήσεων. Ένα είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον».
Επιπρόσθετα ο Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας μίλησε για την λειτουργία του Europe Direct και την παροχή συμβουλών για την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους πολίτες και ότι αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Άννα Δάντη επικεφαλής Τμήματος Επικοινωνίας της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να σταματήσουμε τις ανισότητες μεταξύ διάφορων περιφερειών στην Ευρώπη. Να μην υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της Αθήνας και μιας απομακρυσμένης περιοχής στη Θεσσαλία, να έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην υγεία και σε καινοτόμες υπηρεσίες. Η εκπαίδευση, η επιμόρφωση και η δια βίου μάθηση είναι κάτι που χρηματοδοτούμε και είναι αναγκαίο για να πάμε μπροστά. Η Θεσσαλία είναι μια περιοχή πολύ αναπτυγμένη, ο αγροτικός τομέας είναι επίσης σημαντικός όπως είναι και μια περιοχή με βιομηχανία και μεταποίηση. Παράλληλα η Θεσσαλία αποτελεί πρότυπο και υπάρχει σύνδεση της καινοτομίας, της έρευνας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την αγορά. Απαραίτητη είναι όμως και η ανάπτυξη της εξωστρέφειας».
Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης ήταν η αγροτική πολιτική και τα τρόφιμα με τους Δημήτρη Σοφολόγη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και Δημήτρη Βολουδάκη από τον οργανισμό “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” να μιλούν για τη νέα ΚΑΠ, το μέλλον της γεωργίας και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Πρώτο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο στην κοινή αγροτική πολιτική, ο κ. Δημήτρης Σοφολόγης υπογράμμισε ότι «με το νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο πάμε σε μια πράσινη περιβαλλοντική πολιτική. Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε πλέον πολιτικές που υποχρεούνται οι αγρότες να εφαρμόσουν θέματα, διαδικασίες και κανονισμούς που δεν ήταν άγνωστοι αλλά σίγουρα τώρα είναι πιο αυστηροί. Πρέπει να έχουμε γνώμονα την επισιτιστική ασφάλεια και την αύξηση της παραγωγής. Επιπλέον οι ενισχύσεις πρέπει να δίνονται απλουστευμένα, με συγκεκριμένες διαδικασίες, με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και πρέπει να μπουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και τη σύνδεση μεταξύ της κουλτούρας της μεσογείου με τον διατροφικό τομέα και την παραγωγή έκανε λόγο ο κ. Βολουδάκης δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να χαθεί αυτή η παράδοση που υπάρχει ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και στην κτηνοτροφία. Τα τρόφιμα με γεωγραφική ένδειξη και ταυτότητα έχουν αυξήσει την αξία τους ειδικότερα τα χρόνια της πανδημίας».
«Στη Θεσσαλία βλέπουμε ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν από το 2009 μέχρι το 2021 κατά 11,5%. Σε γενικές γραμμές βλέπουμε ότι μειώνεται ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στη φυτική και στη ζωική παραγωγή, όμως ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει πολλή λιγότερη μείωση, άρα σιγά σιγά λιγότεροι άνθρωποι καλλιεργούν περισσότερα χωράφια και εκτρέφουν περισσότερα ζώα. Παράλληλα υπάρχει αύξηση 200% στη βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία» συμπλήρωσε ο κ. Βολουδάκης.
Επίσης ένα νέο πρόγραμμα ξεκινάει ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο αφορά τη διερεύνηση των ισχυρισμών υγείας κάποιων προϊόντων, που μερικά από αυτά είναι και Θεσσαλικά, όπως έκανε γνωστό ο κ. Βολουδάκης.
Τέλος, ο κ. Βολουδάκης ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξουν οι καλλιέργειες στη Θεσσαλία λόγω της κλιματικής αλλαγής και της διάβρωσης του εδάφους. «Η διαχείριση των φυσικών πόρων στη Θεσσαλία είναι μια πρόκληση. Ιδιαίτερα τα μοντέλα πρόγνωσης αυτή τη στιγμή πέφτουν μέσα και δείχνουν ότι οι ανατολικές περιοχές της Θεσσαλίας θα συγκρατούν περισσότερο νερό, αντίθετα οι δυτικές περιοχές είναι πιο ευάλωτες στη μείωση των βροχοπτώσεων και την αύξηση της θερμοκρασίας. Ένας σημαντικός πόρος στη Θεσσαλία είναι και το έδαφος, με μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών για το πώς η διάβρωση του εδάφους μπορεί να επηρεάσει κάποιες καλλιέργειες ανάλογα με τον τύπο του εδάφους που καλλιεργούνται (τόσο σε επίπεδο βάθους όσο και επίπεδο κλίσης) δείχνει ότι σε είκοσι χρόνια αυτές που είναι επικλινείς λοφώδεις εκτάσεις πρέπει να προσανατολίζονται σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και να κρατάμε το βαμβάκι πιο πεδινά» κατέληξε.