Της Ειρήνης Παπουτσή
Δεν κρύβουν την αγωνία τους εκατοντάδες καλλιεργητές σε Αμπελώνα, Γιάννουλη, Φαλάνη, Βρυότοπο, Δασοχώρι και Γυρτώνη (Μαυρόλιθος), καθώς η πονεμένη ιστορία της υπογειοποίησης του δικτύου του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου από τη μια και η μάστιγα των κλοπών από την άλλη, σε συνδυασμό με τα μεγάλα χρέη του Οργανισμού προς τη ΔΕΗ δημιουργούν επισφαλές περιβάλλον για τα ποτίσματα και το μέλλον των καλλιεργειών τους.
Ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε με στόχευση, δυναμική και προοπτική να ποτίσει 20 -30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατέληξε απαξιωμένος, με χρέη προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 3,5 εκ. ευρώ και με ένα «σάπιο» δίκτυο, που χρονολογείται από το 1975 και μόλις εξυπηρετεί 7.000 στρέμματα, καταγράφοντας απώλειες νερού που ξεπερνούν το 60%.
Σχεδόν προδιαγεγραμμένη η εξέλιξη με τη διακοπή ρεύματος λόγω χρεών, με την ηλεκτροδότηση του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου να αποκαθίσταται τον περασμένο Ιούλιο, δίχως όμως να έχει εξυπηρετηθεί ο διακανονισμός που επιτεύχθηκε, ενώ ενόψει και της νέας περιόδου επιχειρήσαμε να ανιχνεύσουμε την κατάσταση που επικρατεί, με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ, Σωτήρη Τζιούφα, να απαντά στα ερωτήματα της LarissaPress σχετικά με την προοπτική του οργανισμού, τα όσα προηγήθηκαν, μα και τα… προσεχώς, που «καίνε» τους καλλιεργητές.
«Το ζητούμενο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, στην οποία και οδεύουμε, καθώς το έργο υπογειοποίησης του δικτύου ξεκινά άμεσα και αναμένεται να παραδοθεί περί τα τέλη Μαρτίου», αναφέρει ο κ. Τζιούφας, για ένα έργο που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας περί τα μέσα Μαΐου 2021 και έπρεπε να παραδοθεί τον Μάιο του 2022, κάτι που δε συνέβη ποτέ, με τον εργολάβο να το εγκαταλείπει λόγω ανατίμησης των υλικών.
«Βρισκόμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση λόγω του “σάπιου” δικτύου, καθώς οι σημαντικότατες απώλειες νερού εκτοξεύουν τα κόστη, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας λογαριασμοί που δεν θα ξεπερνούσαν τα 170.000 ευρώ, με βάση τα στρέμματα που αρδεύονται, καταλήγουν να αγγίζουν τα 400.000 ευρώ», συνεχίζει, παραθέτοντας ιλιγγιώδη ποσά που προκύπτουν από ζημιές αλλά και κλοπές, αφού μόνο τα τελευταία 8 χρόνια δαπανήθηκαν 645.000 ευρώ για αντικαταστάσεις κλαπέντων αντικειμένων από το δίκτυο του Οργανισμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ περί τους 300 αγρότες εξυπηρετούνται από τον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ, με μικρό ποσοστό τους (30 – 40 καλλιεργητές) να οφείλουν ποσά που φτάνουν τα 200.000 ευρώ, τα οποία και έχουν μεταφερθεί στην Εφορία, ενώ κυρίαρχο ζητούμενο όλων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και φυσικά το να εξελιχθεί ομαλά η φετινή αρδευτική περίοδος για τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, αφού η μη εξυπηρέτηση του διακανονισμού δημιουργεί ερωτηματικά για τη μελλοντική στάση της ΔΕΗ.
«Τα ποτίσματα ξεκινούν τον Απρίλιο με τα καλαμπόκια και θα συνεχισθούν τους επόμενους μήνες με κορύφωση τον Ιούλιο. Μέχρι τότε θα είμαστε με την αγωνία και φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από την υπογειοποίηση του δικτύου», σχολίασε στη LP καλλιεργητής, με τον κ. Τζιούφα πάντως να παραμένει αισιόδοξος «τρέχοντας» την υπόθεση και ευελπιστώντας σε ομαλοποίηση της κατάστασης και επιστροφή στην κανονικότητα σε πολύ σύντομο διάστημα.