2022 επιμέλεια Μάγδα Τικοπούλου
μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου
εκδ. Πατάκη σελ. 418
της Νατάσας Παπουτσή
Υπάρχουν κάποιες χώρες στον κόσμο που μοιάζουν με πολυσχιδείς προσωπικότητες, με οξύμωρα σχήματα. Που συνδυάζουν ό,τι πιο παράξενο και ενοχλητικό και φαινομενικά αταίριαστο αλλά το τελικό αποτέλεσμα, η συνολική εικόνα όλως παραδόξως είναι αρμονική και … όμορφη και ενδιαφέρουσα. Σαν την κουζίνα fusion, ετερόκλητα υλικά που όμως οικοδομούν ένα πεντανόστιμο πιάτο.
Ο Νικ Χόρνμπυ γεννήθηκε, ζει και εργάζεται σε μια τέτοια χώρα. Μιλώ για την Αγγλία που αποτελείται από την Μεγάλη Βρεττανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γηραιά Αλβιώνα. Μιλώ για τους Άγγλους, τους Εγγλέζους και τους Βρεττανούς.
Τέσσερα ονόματα για το ίδιο κράτος και τρία ονόματα για τον ίδιο λαό! Μιλάμε για τον ορισμό της πολυσχιδούς προσωπικότητας! Ο Νικ Χόρνμπυ, γέννημα θρέμμα αυτής της fusion χώρας λοιπόν γράφει μια ιστορία ερωτική φαινομενικά αταίριαστη αλλά όμορφη και παράξενη.
Η Λούσυ είναι μια γυναίκα 42 ετών, μορφωμένη, χωρισμένη με δύο αγόρια, 10 και 8 χρονών. Φιλόλογος και διευθύντρια τμήματος στο σχολείου που εργάζεται. Αυτό που λέμε με επίπεδο, μορφωτικό, κοινωνικό, οικονομικό και ΦΥΣΙΚΑ λευκή!!
Ο Τζόζεφ είναι ένας νεαρός άντρας, 22 χρονών, που ζει στο πατρικό του με τη μητέρα του, είναι άγαμος, υπάλληλος σε κρεοπωλείο και προπονητής ποδοσφαίρου και ντι-τζέι και baby sitter και ΦΥΣΙΚΑ μαύρος!!
Ο Τζόζεφ γνωρίζει τη Λούσυ, είναι πελάτισσα στο κρεοπωλείο που εργάζεται, και εκείνη του ζητά να κάνει babysitting στα παιδιά της. Έτσι γνωρίζονται καλύτερα και καταλήγουν ζευγάρι. Ο Τζόζεφ και η Λούσυ δεν διαφέρουν μόνο στο χρώμα του δέρματος και την ηλικία τους. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές που αφορούν γενικότερα στη μόρφωση, την κουλτούρα, τη δουλειά, τους φίλους, τον τρόπο διασκέδασης, σχεδόν τα πάντα. Και φυσικά όλο αυτό προκαλεί εσωτερικές συγκρούσεις στο ζευγάρι αλλά και εξωτερικές αντιδράσεις που έρχονται από τον κοινωνικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό περίγυρο του καθενός.
Και ο Χόρνμπυ με ένα εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο επιλέγει όλες αυτές τις συγκρούσεις να τις εντάξει σε ένα γενικότερο συγκρουσιακό καθεστώς τοποθετώντας την… ανισόρροπη σχέση το 2016 στα χρόνια του Brexit, που έτσι κι αλλιώς δίχασε τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας. Μια ιστορία αγάπης στα χρόνια του Brexit λοιπόν, όταν η Αγγλία αποφάσισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Το ζευγάρι κινείται και επηρεάζεται από την πολιτική κατάσταση, όπως και όλοι σχεδόν οι ήρωες του βιβλίου. Θέματα οικονομίας, ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης, δουλειάς και ρατσισμού επηρεάζουν τη ζωή και τον έρωτα των δύο ηρώων και την καθημερινότητα των οικογενειών και των φίλων τους.
Έχει η αγάπη σχέση με την πολιτική; Μπορεί να αντέξει η διαφορετικότητα; Συγχωρείται η απιστία; Ο Χόρνμπυ παρόλο που τονίζει το χάσμα ανάμεσα σε φυλές, γενιές και κοινωνικές τάξεις είναι ανεκτικός, τρυφερός και συγχωρητικός.
Η αγάπη κερδίζει, ο Τζόζεφ και η Λούσυ τρία χρόνια μετά, το 2019, εξακολουθούν και είναι μαζί.
Η Αγγλία είναι παράξενη χώρα! Έχει τη βασίλισσα και το τσάι και τα κακόγουστα κλαρωτά υφάσματα στους καναπέδες, αλλά έχεις και τους Beatles και τους Joy Division και τους Sisters of Mercy και την Αγκάθα Κρίστι και τον Σαίξπηρ και τον Κίπλινγκ και ένα σωρό όμορφα και πρωτοποριακά στο θέατρο, στη μόδα, στη ζωή.
Και αυτή είναι η ομορφιά. Στο fusion!