Του Πάνου Γαρουφαλιά
Για το νέο εργατικό νόμο και όσα αλλάζουν μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» ο γνωστός Λαρισαίος εργατολόγος κ. Παύλος Μαουσίδης. «Οι αλλαγές που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο είναι μεγάλες. Αντίθετη άποψη για αυτό τον νόμο έχει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο πρόεδρος τους, έκανε μια πολύ εμπεριστατωμένη δήλωση και πολύ επικριτική. «Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε λανθασμένη μεταφορά ενωσιακού δικαίου, αλλά σε μια συνειδητή επιλογή», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών. Η ευρωπαϊκή οδηγία που επικαλείται ο υπουργός για να θεσπίσει την ευελιξία στο ωράριο εργασίας, αναφέρεται μόνο στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, έχουν παιδιά και μάλιστα για περιορισμένη ηλικία, μέχρι 8 έτη. Επίσης η οδηγία αναφέρεται σε φροντιστές. Δηλαδή άτομα που φροντίζουν συγγενείς. Μόνο σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται η κοινοτική οδηγία», περιγράφει.
Που εντοπίζονται οι αλλαγές
Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που φέρνει; «Οι αλλαγές που θα γίνουν είναι σε όλα τα επίπεδα. Μιλάμε για τις υπερωρίες, στην άδεια άνευ αποδοχών, στις παράνομες και άκυρες απολύσεις, στις απεργίες. Το υπουργείο λέει ότι παραμένει το πενθήμερο. Έτσι είναι, μένει ως μονάδα καθορισμού της εργασίας. Αλλά από την στιγμή που δίνεται η δυνατότητα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να πάμε σε τετραήμερο. Δηλαδή μπορεί να εργάζεται και 10 ώρες την ημέρα ο εργαζόμενος. Έτσι μπορεί να πάρει μια άλλη εργάσιμη ημέρα ρεπό. Έτσι καταργείται το 8ώρο. Το ρεπό που παίρνει ούτε ασφαλιστικές εισφορές έχει, αλλά και οι υπερωρίες όπως θεσπίστηκαν, έχουμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Πιστεύω πως θα αλλάξει εντελώς η παροχή υπηρεσίας αλλά και η καθημερινότητα των εργαζομένων», σημειώνει.
Η τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης
Το νέο νομοσχέδιο πόσο θωρακίζει την τηλεργασία; «Την δεσπόζουσα θέση στην σχέση με τον εργαζόμενο την έχει ο εργοδότης. Βέβαια αν εφαρμοστεί η τηλεργασία όπως θεσπίστηκε και μάλιστα με αυστηρό έλεγχο, πραγματικά δεν θα είχα πολλές ενστάσεις. Δίνεται στον εργαζόμενο το δικαίωμα αποδέσμευσης. Δηλαδή από τη στιγμή που θα περάσει το νόμιμο ωράριο αποδεσμεύεται. Αυτό προβλέπεται αρκεί να το κάνει ο εργαζόμενος», περιγράφει.
O κ. Μαουσίδης μίλησε και για το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου. «Η ψηφιακή κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με το ΕΡΓΑΝΗ και μπορώ να πω ότι είναι θετικό μέτρο. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην καταστρατηγηθεί η διάταξη με γνωστά τεχνάσματα», αναφέρει.
Απεργιακές κινητοποιήσεις και απολύσεις – Τι αλλάζει
Τι αλλάζει στις απεργίες και τις απολύσεις; «Μέχρι τώρα οριζόταν το προσωπικό ασφαλείας. Τώρα ειδικά για τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας εκτός από προσωπικό ασφαλείας, θα πρέπει να ορίζεται και το 1/3 των εργαζομένων προκειμένου να έχουμε την ελάχιστη εγγυημένη εργασία όπως λέει το νομοσχέδιο. Αυτή η κατάσταση ακυρώνει και το νόημα της απεργίας. Εκεί όμως που αλλάζουν πολύ τα πράγματα είναι στις απολύσεις. Μέχρι τώρα ο εργαζόμενος προσέφευγε στη δικαιοσύνη εντός τριμήνου για να ακυρώσει την καταγγελία της σύμβασης. Αν πετύχαινε την ακύρωση δικαιούνταν τους μισθούς για όλο αυτό το διάστημα. Τώρα αλλάζουν τα πράγματα. Τώρα προβλέπει την δυνατότητα να μην τον επαναπροσλαμβάνει όπως κάνει έως και σήμερα. Πλέον μιλάμε απλώς για μια αποζημίωση που θα είναι από τρία μηνιάτικα, μέχρι το διπλάσιο του ποσού της αποζημίωσης», καταλήγει.