Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Την σωτήρια για την Ελλάδα λύση του 2015 επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει εντείνει τις επαφές του σε ανώτατο επίπεδο με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το 2015 και σε περίοδο capital controls η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν τον οικονομικό θάνατο. Ήταν η περίοδος όπου, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του σημερινού αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο Κώστας Αγοραστός είχε παρουσιάσει το σχέδιο που προέβλεπε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με κοινοτική οικονομική στήριξη, το οποίο θα βοηθούσε τη χώρα να ξεπεράσει την παγίδα ρευστότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκατέβαλλε τα χρήματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, χωρίς να απαιτείται όμως η εθνική συμμετοχή. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να συνεχιστούν όλα τα έργα που βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην παγώσει η αγορά και κατ’ επέκταση η οικονομία.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επαναφέρει εκ νέου την πρόταση, με πολύ πιο προχωρημένο τρόπο σήμερα, καθώς ο ίδιος εκτιμά πως τώρα «ήρθε η ώρα των μεγάλων ανατροπών και των μεγάλων αλλαγών», καθώς ο ίδιος, δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊό, τουλάχιστον όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
«Το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας αλλά και για την αντιμετώπιση του αύριο στη χώρα μας. Σε μια περίοδο που αλλάζουν οι κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμείς έχουμε πρόταση. Όπως είχαμε και το 2015 τότε που αλλάξαμε την αρχιτεκτονική της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και φέραμε στη χώρα πάνω από 12 δις ευρώ», υποστηρίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και αναλύσει την πρότασή του, η οποία έχει ήδη φτάσει και στο γραφείο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο κ. Αγοραστός υποστηρίζει πως κρίνεται ως επιβεβλημένο να προταθούν προς ψήφιση στην τρέχουσα περίοδο και τα ακόλουθα :
1) Κατάργηση της Εθνικής Συμμετοχής για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αύξηση στο 100% της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Προγράμματα περιόδου 2014-2020. Εναλλακτικά, για τις χώρες που πλήττονται καίρια από τον κορωνοϊό συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λόγω ταυτόχρονα και του μεταναστευτικού. Η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν των άλλων ενισχύσεων που προωθεί, βοηθά τα κράτη-μέλη στην οικονομική διαχείριση των προβλημάτων και επιπτώσεων που επιφέρει η πανδημία, με πολύ καλύτερους όρους.
2) Οριζόντια παράταση στη διάρκεια της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου τουλάχιστον κατά 2 έτη, έως το τέλος 2025 και λόγω της έκτακτης ανάγκης, η οποία οδηγεί ήδη σε καθυστερήσεις υλοποίησης στο σύνολο των επιμέρους δράσεών τους, όπως η υλοποίηση των δημοσίων έργων, η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, δράσεις Κοινωνικού Ταμείου κ.α., χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μεταγενέστερης απορρόφησής της.
3) Διευκόλυνση των κρατών – μελών για χρήση σημαντικού ποσοστού Προγραμματικής Υπερδέσμευσης 600% στα Προγράμματα της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες που καταγράφονται. Αυτό ισοδυναμεί με έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 σήμερα. Η τακτοποίηση αυτής θα μπορεί να γίνει με μεταφορά έργων και δράσεων στα Προγράμματα της Νέα Περιόδου 2021-2027, όταν αυτά εγκριθούν και ξεκινήσουν να υλοποιούνται.
4) Κατάργηση του κανόνα της μη δυνατότητας ένταξης σε Πρόγραμμα Περιόδου 2014-2020 έργων με ολοκληρωμένο φυσικό αντικείμενο, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν έργα/δράσεις ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, χωρίς να απαιτείται να καθυστερεί η υλοποίησή τους εν αναμονή τελεσιδίκησης διαχειριστικών διαδικασιών για ένταξη και χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ. Αντίστοιχα, μη ένταξη του κανόνα αυτού στους Κανονισμούς Περιόδου 2021-2027, ώστε να είναι εφικτή η ένταξη έργων που ξεκίνησαν ή και ολοκληρώθηκαν στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο.
Όσον αφορά στην Ελλάδα , απαιτείται να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης, και ως προς τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, με τήρηση πάντα των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού.
Προτείνεται απλοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου ΕΣΠΑ , ιδίως στο μέρος που αφορά στη σύμφωνη γνώμη κεντρικών φορέων για προώθηση Εξειδίκευσης Δράσεων, χρηματοδοτήσεων κ.α.
Ήδη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός έχει συζητήσει αναλυτικά για το προτεινόμενο σχέδιο με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τον άνθρωπο δηλαδή που είχε μεσολαβήσει και το 2015 στον τότε πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.