Επαγγελματίες του χώρου και οινόφιλοι βρίσκονται από χθες στο Hub, στον υπέροχο βιομηχανικής αισθητικής χώρο στα Πετράλωνα, για να δοκιμάσει τις οινικές δημιουργίες των 46 οικογενειακών οινοποιείων του Συνδέσμου, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη και από την Κεφαλονιά μέχρι την Πάτμο. στην ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας.
Πολλές ήταν οι νέες οινικές προτάσεις των οινοποιών, που συμμετείχαν στη φετινή έκθεση του ΣΜΟΕ, με τον ερυθρό οίνος«Έξοχος» της Οινοποιίας Αλατά από τη Φαλάνη να κλέβει την παράσταση.
Πρόκειται για ένα πειραματικό κρασί της ερυθρής ιταλικής ποικιλίας Sangratino από την περιοχή της Ούμπρια στη Βόρεια Ιταλία. «Η συγκεκριμένη ποικιλία δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την καλλιεργήσαμε πειραματικά και πρόσφατα καταθέσαμε φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξή της στον κατάλογο ποικιλιών», ανέφερε η Φωτεινή Αλατά, κόρη του οινοποιού Δημήτρη Αλατά.
Εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση από την Οινοποιία Αλατά είναι το μονοποικιλιακό Ασύρτικο, που αυτή τη χρονιά οινοποιήθηκε με φυσικές ζύμες. Στα σχέδια της οινοποιίας είναι η οινοποίηση με φυσικές ζύμες να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα κρασιά της, όπως ανάφερε η κ. Αλατά.