Μια «αθέατη» επιστήμη και ένα επάγγελμα υγείας με σημαντικότατο ρόλο στην αποκατάσταση της κινητικότητας η Προσθετική και Ορθωτική, με τον Λαρισαίο προσθετιστή – ορθωτικό, Δημήτρη Ευθυμίου, να μας μιλά σχετικά για μια ειδικότητα που παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Η ειδικότητά σας δεν είναι ευρέως γνωστή στο κοινό. Τι ακριβώς κάνει ένας προσθετιστής-ορθωτικός;
«Είναι αλήθεια πως πρόκειται για ένα επάγγελμα υγείας που δεν έχει τη δημοσιότητα που του αναλογεί, παρότι επιτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση κινητικότητας. Η προσθετική αφορά την αναπλήρωση μελών του σώματος που έχουν ακρωτηριαστεί – προσθετικά κάτω ή άνω άκρα – ενώ η ορθωτική εστιάζει στη δημιουργία εξωτερικών βοηθημάτων που υποστηρίζουν, ευθυγραμμίζουν ή διορθώνουν δυσλειτουργίες του μυοσκελετικού συστήματος, χωρίς να υπάρχει απώλεια μέλους».
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα βοηθήματα που κατασκευάζετε;
«Η γκάμα είναι ευρεία και καλύπτει κάθε ηλικία και ανάγκη. Ενδεικτικά, κατασκευάζω:
- Προσθετικά μέλη άνω και κάτω άκρων, από απλά μηχανικά έως εξελιγμένα μυοηλεκτρικά.
- Νάρθηκες κάτω άκρων όπως AFO, KAFO, DAFO.
- Νάρθηκες άνω άκρων (WHO, EWHO) για υποστήριξη και σταθεροποίηση χεριού, αγκώνα ή καρπού.
- Νάρθηκες σπονδυλικής στήλης όπως TLSO, LSO, Jewett, Milwaukee, για σκολίωση, κύφωση ή κατάγματα.
- Ορθοπεδικά υποδήματα και εξατομικευμένους πάτους για πλατυποδία, κοιλοποδία, διαβητικό πόδι κ.ά.
- Υποπτέρνια, νάρθηκες αποφόρτισης και υποδήματα Charcot.
- Κρανιακά ορθωτικά (CRO) για τη θεραπεία πλαγιοκεφαλίας σε βρέφη.
Όλα σχεδιάζονται ψηφιακά με CAD/CAM και βασίζονται σε 3D σάρωση, ώστε να επιτύχουμε απόλυτη ακρίβεια και εργονομία. Χρησιμοποιούμε υλικά υψηλής απόδοσης, όπως ανθρακονήματα, θερμοπλαστικά και βιοσυμβατά πολυμερή».
Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία σας με άλλους επαγγελματίες υγείας;
«Είναι απαραίτητη. Συνεργάζομαι με φυσιάτρους, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και τεχνικούς αποκατάστασης. Η λειτουργική αποκατάσταση δεν είναι μονόδρομος – είναι μια ομαδική προσπάθεια. Ο ρόλος μας δεν περιορίζεται στην τεχνική υποστήριξη, αλλά επεκτείνεται στην ενεργή συμμετοχή στην ολική φροντίδα του ασθενή».
Υπάρχει μια στιγμή στη δουλειά σας που δε θα ξεχάσετε;
«Πολλές. Αλλά δεν ξεχνώ ποτέ έναν νεαρό άντρα που είχε ακρωτηριαστεί μετά από τροχαίο. Όταν του εφαρμόσαμε για πρώτη φορά την προσθετική του, στάθηκε στα πόδια του και με κοίταξε. Δεν είπε τίποτα. Απλώς περπάτησε και δάκρυσε. Εκεί καταλαβαίνεις ότι δεν προσφέρεις απλά ένα βοήθημα· προσφέρεις αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία και ζωή».
Πού κατευθύνεται ο κλάδος στο μέλλον;
«Η εξέλιξη είναι ραγδαία. Ήδη βλέπουμε ενσωμάτωση αισθητήρων, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης και έξυπνων υλικών. Οι προσθετικές γίνονται πιο «ζωντανές», αποκτούν αντιληπτικότητα. Παρόλα αυτά, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, άλλο τόσο πρέπει να εξελίσσεται η ενσυναίσθηση. Η επαφή με τον άνθρωπο δεν αντικαθίσταται. Ο τελικός μας στόχος δεν είναι η κατασκευή, είναι η αποκατάσταση του ανθρώπου», καταλήγει ο κ. Ευθυμίου, ευχαριστώντας που δίνεται βήμα και φωνή σε έναν κλάδο που κινείται διακριτικά, αλλά πάντα με σκοπό να ξαναβάλει τον άνθρωπο σε κίνηση.
Ε.Π.