Το βασικό εργαλείο για έναν barista αλλά και ένα από τα περίφημα 4m των Ιταλών που καθορίζουν την εκχύλιση ενός σωστού espresso είναι η μηχανή (macchina) ενώ τα υπόλοιπα είναι, ο μύλος άλεσης (macinadosatore), το χαρμάνι (miscela) και φυσικά ο ίδιος ο barista (mano), αλλά και το νερό θα προσθέσω εγώ που κατά την γνώμη μου είναι και το σημαντικότερο. Πότε όμως κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή και ποια ήταν η εξέλιξη της στην διάρκεια των χρόνων ;
Το 1822 λοιπόν ένα πρωτότυπο μηχανής espresso παρουσιάστηκε στη Γαλλία από τον Luis Bernard Babaut ενώ 33 χρόνια αργότερα ο Lantais στην έκθεση του Παρισιού την εγκατέστησε και έβγαζε 100 φλιτζάνια καφέ την ώρα
Η πρώτη μηχανή espresso ουσιαστικά κατασκευάστηκε από τον Luigi Bezzera το 1901 στο Μιλάνο, όπου είχε σχήμα κολώνας, δύο groupheads, μεγάλο boiler με πολύ ατμό -χρησιμοποιούσε ανάμιξη ατμού και καυτού νερού με μεγάλη πίεση- και ονομάστηκε Tipo Gigante και για αρκετά χρόνια ενέπνεε επόμενους Ιταλούς κατασκευαστές.
Μοναδικό πρόβλημα ήταν η έντονη πίκρα και η αίσθηση καμένου στην γεύση. Αυτό το πρόβλημα προσπάθησε να το λύσει ο Desiderio Pavoni και άρχισε την κατασκευή μηχανών με κύριο μέλημα του να εξαλείψη αυτά τα στοιχεία, αφού πειραματίστηκε αρκετά κατέληξε στο συμπέρασμα πως η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι στους 90,5o C και στα 9 bar πίεση, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.
Την ίδια χρονιά θα ιδρυθεί και η εταιρία Victoria Arduino που εκτός των μηχανών που θα παράγει, θα διαδώσει και την κουλτούρα του καφέ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον
Η σημερινή μορφή των μηχανών όμως οφείλεται στον Achile Gaggia όπου βασισμένος στην εφεύρεση του Μ. Cremonesi από το 1938 όπου βρήκε τρόπο να περνά ζεστό και όχι καυτό νερό μέσα από το στρώμα του καφέ, με αποτέλεσμα το καϊμάκι που ξέρουμε σήμερα και το 1947 παρουσίασε την crema coffee machine, η οποία μπορούσε να παράγει συνεχή πίεση νερού πάνω από 8 bar στο στρώμα του καφέ ενώ ταυτόχρονα το συνδύαζε με μια άκρως προσιτή τιμή και ήταν η πρώτη μηχανή με μοχλό!
Εν έτη 1961 η Faema δημιούργει την Ε61, μια μηχανή με αντλία που διοχετεύει συνεχή ροή νερού μέσα από ένα σωλήνα που θερμαίνεται από το boiler, επιτρέποντας στο νερό να έχει σταθερή θερμοκρασία 90 – 92ο C.
Οι περισσότερες μηχανές χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα αυτήν την μέθοδο.
Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν νέα στυλ, πολλές καινοτομίες και τεχνικές για να βρούμε λύσεις σε προβλήματα θερμοκρασίας, ατμού, αντοχής στον χρόνο αλλά και του μεγαλύτερου εχθρού, που είναι τα άλατα, όπως επίσης δημιουργήθηκαν και άλλες εξαιρετικές εταιρίες στον χώρο που πλάσαραν μοντέλα με άμεσο σκοπό την διευκόλυνση του barista αλλά και την βελτίωση του προϊόντος, εταιρίες όπως η La Cimbali (1912), La Marzocco (1927), Nuova Simonelli (1936), Dalla Corte (2001), Slayer (2007) και πολλές ακόμα. Με την τεχνολογία σύμμαχο στο κομμάτι του καφέ το μέλλον προμηνύεται … γευστικότατο! Ή μήπως όχι…;